Реклама / Ads
6| 5385 |26.02.2014 НОВИНИ

БАБХ отрече за хормоните в птичето месо

.
15 години няма нито един случай на констатирано наличие на хормони в храни на територията на целия Европейски съюз според справка в системата RASFF, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 

Отговорът на БАБХ идва след изказване на птицевъда Благо Джиев, че хормони масово се влагат в птичето месо. В Европа над 1 млн. души заболяват годишно от такава храна, коментира Джиев пред Фрог нюз.

"Напоследък в медиите се спекулира и се задават въпроси защо се прилагат хормони при производството на птиче месо? Не се задава въпросът използват ли се изобщо такива хормони в птицевъдството? Факт е, че те никога не са били разрешавани и използвани в птицевъдството в Европа и в САЩ, в това число и България", заявяват в съобщението си БАБХ.

По думите им при мониторинговите изследвания в страната не е установено нерегламентирано влагане на медицински или растежни препарати, като при проверките са обхванати над 70 процента от птичите стада в България.

"Използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража се разграждат/метаболизират още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно (подобно на инсулина при диабетици), но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо", обясняват още от Агенцията по безопасност на храните.

"Спекулира се, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо благодарение на прилагането на хормони", се казва още в съобщението.

"Този растеж се дължи на много добри постижения при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес", завършва съобщението на БАБХ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5240 |14.01.2014 Първанов отрече да цепи БСП . 2| 5205 |16.12.2013 Шефът на БАБХ: Има опасни храни на пазара - и наши, и чужди . 34| 6283 |31.10.2013 Ректорът на УНСС отрече да е пращал в емиграция студентите . 39| 6094 |24.10.2013 Борисов се отрече, лудост било решението за мораториума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads