Реклама / Ads
10| 5636 |22.08.2011 НОВИНИ

Баби пълнят гащите с луканка

.
Тъпчат торбите с изхвърлени домати от Женския пазар.
 

Баби и дядовци крадат храни по супермаркетите, като ги крият в бельото си, масово се оплакват служители на столичните хипермаркети,
пише в. Монитор. ,,Вземат луканки, скъпи колбаси и сирена и ги пъхат в гащите”, оплакаха се от охраната на големи търговски вериги. Макар и по-рядко този трик се практикува и от ,,клиентите” на по-елитните супермаркети. Софиянци прилагали истинска изобретателност в стремежа си да свият колкото се може повече ядене безнаказано. Стоки се укривали в чадъри, бебешки колички и най-вече в якета и палта. Народът налитал на скъпи и луксозни стоки, споделят служители на големите хранителни вериги. Стара практика си остава и спретването на гощавка покрай рафтовете за лицата между 15 и 35 години. Бутилки алкохол и сокове се отварят на място. ,,Напоследък пият много фрешове”, отчита Красимир Въловски, шефът на охраната в голяма верига от хранителни магазини. За мезе се ядат скъпи салами, ядки и чипс, след което празни кутии и опаковки зеят по рафтовете. Друг хитър трик е да се отлепи етикета на филе, което тежи 200 г, и да се лепне на половинкилограмова мръвка. Тарикати пък  пълнят по-обемисти стоки като куфари и сакове и чанти с други по-дребни, с идеята че на касата, ще платят само куфара.

Освен това в кутиите на маратонки за 50 лв. слагали двойно-тройно по-скъпи.   С около 20% са намалели кражбите през лятото, отчита Красимир Въловски. Това се дължи на по-оскъдното облекло. Дебелите якета с много джобове предразполагат към повече кражби. Влезе ли клиент с неадекватни за градуса дрехи, охраната стриктно следи да не би купувачът да ,,напълни” джобовете със стока. Пикът на кражбите е по Коледа когато народът е най-навлечен, а магазините пренаселени. Тогава гардовете отварят очите си на четири. Стоки се задигали както от видимо опърпани, бедни и гладни хора, така и от адвокати, лекари и модерно облечени клиенти, обясни Въловски. ,,Оправдават се, че поради разсеяност забравили, че в джоба им има немаркиран продукт”, добавя още той. Елегантните дами и момичета пък налитали на парфюми, кремове и сапуни.

След храната козметиката се крадe най-често. Магазини са принудени непрекъснато да усъвършенстват системите си за сигурност, за да се намалят загубите от кражби. Въпреки че хипермаркетите разполагат с най-модерната и сигурна техника, залавянето на всички крадци е невъзможно.Изнасянето на стоки бърка в джоба на служителите на по-малките бакалии. ,,За този месец заплатата ми ще се свие със 100 лв. заради кражби”, обясни охранител в супермаркет на кв. „Западен парк”. Освен че крадат по магазините, българите масово пълнят торби и чанти с изхвърлени зеленчуци и плодове на Женския пазар, показа репортерска проверка на ,,Монитор”. Кашони и щайги с домати, краставици, чушки и дини са окупирали площите и кофите около пазара. Търговци се оплакаха, че обирането на негодната стока подбива продажбите защото народът, вместо да купува, дебне момента да вземе на аванта някое друго кило зарзават.,,Сега ще се прибера, ще отрежа развалената част на този домат. После ще го накисна за един час в студена вода и ще си направя пържено с домати и чушки”, сподели баба, напълнила торбата със скапани зеленчуци. По-натам побелялата женица щяла да събира и за зимнина. ,,Правя го от немотия”, откровена е тя. Възрастни хора са насядали по пейките на градинката зад пазара и доволно ръфат диня. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7246 |07.03.2011 Напъдени домашни кучета пълнят улиците . 1| 5026 |19.01.2010 Половин килограм кокаин в гащите на 60-годишна . 5| 5352 |16.06.2009 Патентоваха луканката в Европейския съюз . 1| 5675 |18.06.2007 Разгонени британци пълнят българските курорти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads