Реклама / Ads
14| 8105 |17.09.2015 НОВИНИ

Бъчварова: Да не истеризираме ситуацията, бежанците се радикализират

.
Румяна Бъчварова
По сигнали сме установили много сериозна злоупотреба със служебно положение, заяви по НТВ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по повод арестите на полицейски шефове в Асеновград и в Първомай. Работи се много професионално, заедно с прокуратурата имаше разработен план. Доста хора се разпитват и ще бъде установено каква е тяхната съпричастност, обясни тя.
 
Сигналите дошли от различни страни, но Бъчварова призова да се изчака до пресконференцията в 11 часа.

По темата с бежанците работим през последната половин година. Хората, които искат да се преместят, са изключително много, в Турция в последните месеци има 1 милион и 900 000 сирийци. Това, което правим много систематично и отдавна, е силният контрол по границите. Нашата задача е да не допуснем нелегален пробив. Под 100 са арестуваните през последното денонощие, но е имало и около 400. Има два вида центрове - регистрационни, където се провеждат интервютата и отиват в приемателните, които изчакват. Нелегалните минават през зелена граница, част от тях водим в регистрационните. Има такива, недопуснати на наша територия, когато Турция одобри споразумението за реадмисия, ще можем да връщаме там.

Няма да употребяваме сила и насилие, ще задържаме онези, които режат огради, но не трябва да истеризираме ситуацията, защото групите се радикализират по този начин.

Концепцията за регистрационните центрове на територията на Шенген била относително нова. Това е свързано с управлението на тези потоци. Нямаме интерес да ги регистрираме, но не можем да не го направим, посочи тя. Предложението за релокация е свързано с финансово подпомагане на държавите, които ще приемат, осведоми тя. По програмата за релокация можело да кажем какви са нашите предпочитания, имало изчислена квота - 500 за България; но щяло да има нови 120 000, които щели да дойдат към Европа след вземане на решението. Да има баланс в групата,  да са основно от Сирия,  да са семейства - това били нашите изисквания, увери Бъчварова.

За антикорупционния закон тя посочи, че това било основната реформа за управляващото мнозинство. Изчакваме решението на КС и продължаваме по установения процес. Никой не се е отказал от тези промени и сме решени всички да гласуваме, каза Бъчварова. Реакцията на посланиците не била особено удачна, според нея, но нямало да я коментира.

Към момента не се обсъжда темата за промяна на формулата на правителството. Нека да видим резултатите на всички партии от мнозинството. Новата формула минава през оставка на правителството, но аз не очаквам това да се случи. На местно ниво ще се види какво е доверието на всяка една от партиите, заключи тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5522 |14.09.2015 Бъчварова: Не поставяме условия за 120-те хил. бежанци и квотите . 5| 5545 |11.09.2015 Мерджанов към Бъчварова: Вие или Кунева решавате въпроса с бежанците? . 5| 4798 |11.09.2015 Янков пита Бъчварова: Какво направихте за спиране на кражбите по села и градове? . 26| 6270 |10.09.2015 Бъчварова: Не само ще приемаме бежанци, а ще ги интегрираме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads