Реклама / Ads
12| 4544 |30.10.2015 НОВИНИ

Р. Бъчварова:Няма връзка между изборите и случаите със Сидеров и Алексей Петров

.
Румяна Бъчварова
Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви категорично по БНТ, че не вижда сценарий в това, че в рамките на една седмица, между първия и втория тур на местните избори, се случиха скандалът с Волен Сидеров пред НАТФИЗ и атентата срещу Алексей Петров.
 
МВР работи много активно по случая, но информацията, която представих вчера, мисля че е тази, до която трябва да спрем на този етап. Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по повод вчерашната стрелба с гранатомет срещу Алексей Петров.

Нека да оставим органите на МВР да си свършат работата. Всяка информация, която сега се предоставя публично, може да повлияе на разследването, добави тя. Попитана дали определя стрелбата като атентат или грешка, Бъчварова посочи, че това ще стане ясно едва когато завърши разследването.

Тя коментира и скандала с Волен Сидеров пред НАТФИЗ в изборната нощ. Случаят в НАТФИЗ е доста драстичен случай на провокация и създаване на обществено напрежение, което можеше да ескалира доста бързо. Ние действахме в рамките на закона. Нашите служители в случая нямаха възможност да приложат всички мерки срещу човек с имунитет, които биха приложили в друга подобна ситуация. Намесата на МВР беше адекватна, правилна, бързо успяхме да овладеем създалото се напрежение, каза вътрешният министър. С поведението си Сидеров и групата около него преминаха границата на нетърпимост, подчерта Румяна Бъчварова.

В момента стоим пред проблема трябва ли народните представители да имат пълен имунитет. Може би трябва да спрем дотам, че да имат право на свободно изразяване на позиции, защото другото ги поставя в едно необосновано привилегировано положение и в някои ситуации нашите служители са затруднени. Истината е, че досега толкова драстичен случай не е имало, категорична е тя. Ситуацията е много голям тест за достойнството на българските депутати и доколко те могат да бъдат адекватни на ситуацията. Предложението за отпадане на чл. 70 беше използвана от опозицията за замазване на изборните резултати. Това е нелепо, много по-достойно е да приемеш резултатите, отколкото да сипеш необосновани обвинения, заяви вицепремиерът.

По повод хаоса в ОИК-София Бъчварова заяви, че отговорността на МВР е да охранява изборния процес и предаването на бюлетините, и няма организационни функции в случая. Вътрешният министър заяви, че проектобюджетът за 2016 г. е "такъв, какъвто е възможен в този момент". Направен е така, че възможно най-много цели да бъдат постигнати в това управление. Има възможност да се направят някои корекции в бюджета на МВР, но преди всичко нашата отговорност е за стабилното управление, подчерта Бъчварова. Тя увери, че се полагат всички възможни усилия за охрана на границите. Ресурсът ни е недостатъчен, но работим за това, да пренасочваме бежанците и да ги регистрираме, посочи вътрешният министър.

Тя разкри още, че днес и утре МВР провежда аналогична операция – както преди първия тур на изборите. Тя е срещу купуването на гласове и трафик на хора. По думите на Бъчварова, операцията е на територията на цялата страна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4035 |28.10.2015 КТ „Подкрепа": Между 3000 и 6000 безработни от данък „вредни храни - Москов" . 5| 3936 |27.10.2015 Манолова: Посреднича между институциите според правомощията си . 4| 5627 |25.10.2015 Бой между кандидати за кметове и за общинари! . 1| 4522 |21.10.2015 Цветан Цветанов в Пещера: Николай Зайчев ще заздрави връзката между местната и централната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads