Реклама / Ads
21| 6952 |14.01.2016 НОВИНИ

Бъчварова: Аз отговарям за международното сътрудничество

.
Румяна Бъчварова
В случая от Враца се преплитат твърде много особености на нашия живот, ще направим всичко което можем, за да успокоим малко гражданите, заяви по НТВ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Вярвам колегите, които разследват, да си свършат работата, но утеха за близките едва ли ще има. Агресията и безсилието са най-тревожното, смята тя.
 
По повод позицията на КРИБ тя каза, че в ситуация, в която страната е заобиколена от терористична активност, има натиск върху граждани и поредица от проблеми вътре, да атакуваш систематично институцията, която носи отговорността за сигурността на гражданите, е тенденциозна линия, с която пращаш послания "МВР не работи". Когато това се използва за създаване на обществена атмосфера, се казва на престъпниците "Елате", а на хората "Вие няма на какво да разчитате". След празниците има насищане на случаи, които показват проблеми в обществото, а атаките развързват ръцете на хората, извършващи престъпления и това е заплахата за националната сигурност. Тук няма личен момент, каза тя и уточни, че работа на професионалистите е да разкриват престъпления, а тя да отговаря за международното сътрудничество.

Бъчварова определи декларацията на КРИБ като нелепа и продължавала да мисли така. В нея имало повече лични особености, които тя не пожела да коментира. Когато излизаш от името на организация, ти генерализираш позиция, при това тя е писана на хиляди километри от България. Едва ли се е събрал целия КРИБ, за да обсъди тази декларация, каза тя.

Ченгеджийски номера били писанията за смени в МВР, както и това, че имало много хора, които си позволявали абсолютни неистини и коментари за проекта за реформи в МВР, защото никой не го бил виждал, "тъй като е на моя компютър", обясни тя.

Г-н Цветанов ми даде съвет, който е правилен, но той не е за тази ситуация, вчера бях достатъчно честна да призова да не се използва МВР за политически атаки. Оставете МВР да си върши работата. Дълго мислех, че толерантността лекува проблемите на другите. Чувствам, че имам подкрепата на премиера, не е имало случаи, в които да се съмнявам в това. Отношението към мен е опит да се покаже, че МВР не работи и има съзнателно затваряне на очите пред успехите на МВР, обясни Бъчварова.

Големият разговор всъщност е за съдебната система, смята тя. Когато честно започнем да посочваме къде са проблемите, много бързо ще ги решим.

Статистиката показва, че спрямо 2009 г. има спад на поръчковите убийства и процентът на разкриваемост се доближава до 76%, каза тя. Имаме големи шансове да стигаме до края, дори до поръчителите и извършителите, но понякога това е въпрос и на късмет. Толкова много се работи в МВР, увери тя. И каза, че публично се е отказала да се оплаква от материалната база и от възможностите - това било положението, опитвали се да се справят.

Реформа в МВР не става с една мярка, а на различни нива и с различни решения. 7 различни били посоките за промяна.

Не съм допускала задкулисно влияние, няма и да допусна, зарече се тя. Извън медийните атаки не съм усетила задкулисно влияние, добави Бъчварова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5377 |13.01.2016 Мерджанов смля Бъчварова: Колко трупа още са необходими, за да накърнят чувството Ви за стабилност? . 12| 4902 |13.01.2016 Румяна Бъчварова: Борисов има неизчерпаем опит за МВР . 5| 4498 |18.12.2015 Бъчварова: Докато мислим кой на кого е, изпускаме работата . 6| 4111 |17.12.2015 Бъчварова: Ще правим анекс за съдебната реформа в коалиционното споразумение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads