Реклама / Ads
0| 3994 |29.08.2016 НОВИНИ

Бъчварова: Сирийският поток намалява, расте от Ирак и Афганистан

.
Румяна Бъчварова
Променя се структурата на бежанския поток. Доминират мигрантите, които идват от Афганистан и Ирак и намалява, при това доста значително, потокът от Сирия. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, по време на пресконференция в Министерски съвет, посветена на работното ѝ посещение в Германия, предаде Фокус.
 
„Това променя и поведението на тези, които преминават нелегално границите ни, поведението им на територията на страната и възможностите ни, ние като държава, да реагираме на исканията им за получаването на статут в България”, заяви Бъчварова. „Другият фактор, който променя ситуацията е, че следвайки своите европейски ангажименти за ограничаване на вторичните движения на бежанците, ние полагаме много усилия по линията на българо-сръбската граница и спираме опитите на хората, които са успели да преминат нелегално българската граница. Регистрирани или не в нашите системи, те се опитват да продължат към Европа по тази основна линия.

Ние не можем да допуснем да се оформи бежански маршрут през територията на България, дори това да е в „наш интерес”, т.е да не се задържат тук повече бежанци, но в голямата си част да излизат на Запад”, допълни тя. По думите ѝ това е нашето отговорно поведение на европейски партньор и то започва да дава отражение на ситуацията в страната, защото последния месец и половина се надвишава капацитетът на центровете за настаняване на мигранти.

„Определяме няколко основни опасности за страната ни. Първо – да се увеличи постепенно броят на пристигащите в страната, невъзможността им да излизат и оставането им на наша територия, въпреки тяхното желание”, поясни вътрешният министър. Тя отново напомни, че бежанският натиск към страната ни е спаднал с около 20-30% спрямо предходната година. Според министър Бъчварова е възможно и „рязко нахлуване” от българо-турската граница, но то е хипотетично и МВР има разработен план за справяне с него.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5181 |22.08.2016 „Газпром“ закри фирмата си за „Южен поток“ . 1| 3969 |18.08.2016 Д21: Дребни услуги за Ердоган няма да ни спасят от бежански поток . 3| 9843 |11.08.2016 Експертът Хр. Казанджиев: ”Южен поток” ще е катастрофа за България . 0| 4376 |10.08.2016 Ген. Киров: Решенията за „Южен поток“ са ултиматум и натиск за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads