Реклама / Ads
3| 5113 |25.02.2008 НОВИНИ

Бъдещите журналисти без изпит по български език и литература

.
Отпада изпитът по български език и литература за специалност “Журналистика” на Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ. Ще има само писмен изпит по журналистика и устен изпит.
 

Това стана ясно на пресконференция, дадена от зам.-ректора по учебната дейност на СУ „Св. Климент Охридски" Мария Шишиньова.

kandidat-studenti.jpg При изпита за руска филология ще отпадне превода от руски на български език. По география вече ще се теглят две теми, като кандидат-студентите ще разполагат с 5 часа за писане. Променя се и начинът на провеждане на кандидатстудентския изпит по история. Вместо досегашните 5 часа, кандидатите ще имат на разположение 4 астрономически часа, за да развият по избор една от изтеглените две теми. Целта е младежите да пишат по-стегнато по конкретната тема и да се избягва големият обем на писмена работа, който не винаги отговаря на поставената задача. Темите ще бъдат върху целия учебен материал по история.

Друга промяна е отпадането на приема на професионален бакалавър, като колежаните от тази година ще имат възможност да кандидатстват директно за образователно - квалификационна степен "магистър".

Неформално образование" е новата специалност с образователно-квалификационна степен бакалавър, която открива Факултетът по педагогика. Това пък съобщи Георги Гешев, началник учебен отдел в СУ "Св. Климент Охридски". Специалността ще подготвя кадри за развиващите се алтернативни образователни услуги за деца и възрастни, предоставяни от специални, държавни, частни и неправителствени организации. Обучението в специалността е ориентирано към получаването на базисна хуманитарна, социално организационно-управленска подготовка. Преминалите успешно курса на обучение получават квалификация - преподавател, консултант и посредник в сферата на неформалното образование. Кандидат-студентите ще могат да избират да се явят на изпит по български език и литература, история, английски език.

stydenti.jpg
Факултетът по химия също открива нова специалност от тази учебна година - "Инженерна химия и съвременни материали". Кандидатите за нея ще могат да избират между изпитите по химия, физика и математика.

И Факултетът по физика открива нова специалност - "Медицинска физика", която ще предлага интердисциплинарно обучение по математика, физика, химия, биология.

Новооткритите специалности ще приемат по 25 души.

Кандидат-студентите, които не са доволни от оценките си на матурите, ще могат да се явят на изпит в съответния ВУЗ. Те ще могат да кандидатстват и с оценките от държавния зрелостния изпит, ако са изкарали повече от добър.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4828 |07.02.2008 Българските войници остават в Афганистан . 8| 5405 |28.01.2008 Атанас Атанасов: Гоце пак лъже българските граждани . 2| 5397 |23.01.2008 ДПС настоява за връщане на стария ред за журналисти в парламента . 2| 4844 |18.01.2008 Евродепутатите ни се уредиха с екстри като българските си колеги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads