Реклама / Ads
17| 6080 |17.03.2011 НОВИНИ

Байрамът бил български празник според наш учебник

.
Учебникът Източник: в. Атака
Байрамът е народен празник в България. Това се преподава на децата в III клас.
 

Издателството е "Булвест 2000", учебникът - "Човекът и обществото", авторският колектив - Румяна Кушева и Румен Пенин, обектът - 9-годишните българчета, пише вестник Атака. Урокът е за народни празници и обичаи, но в текста не се споменава нито един обичай, а се изреждат празници като Коледа, Васильовден, Великден и Байрам. Изскача същият проблем както при новините на турски език по БНТ - където новинарска емисия в държавната телевизия на роден език имат само турскоговорещите, въпреки че официален език в България по конституция е българският. С урока на 9-годишните хлапета се втълпява, че допълнително трябва да знаят религиозния празник на мюсюлманите, но не и на евреите или на арменците, които също са немалко на брой у нас. Ето защо в учебника е отделено внимание на Байрам - Рамазан и Курбан, но нито дума за Ханука например (еврейската Коледа). Отбелязано е, че циганите християни празнуват Васильовден, но илюстрацията показва около трапезата роми с български (!) народни носии. Т.е. авторите са се изгаврили тотално с изконните български празници - къде с текст, къде със снимка.

Байрамът е изцяло религиозен празник, който се отнася за една малцинствена общност за България. Тя не е определяща за страната ни, затова и празникът не е и включен в официалните дни, които се почитат от българите и не се отработват. Ако в учебниците се изучават различни вероизповедания извън официалната за страната религия - православното християнство, това трябва да бъде под формата на свободно избираем предмет, категорична е партията на националистите.

АТАКА нееднократно е сигнализирала Министерството на образоването, младежта и науката (МОМН) какви учебници се промъкват в българските училища. През януари депутатката Цвета Георгиева алармира, че работата през пръсти на чиновниците в МОМН е довела до това учебник по английски език в Джебел, написан в Турция на турски език, да е част от българската учебна програма. Ставаше дума за турското издателство "Бест кетап", специализирано в чуждоезиково обучение. Целта е покрай английския децата в смесените райони да научат турския. Оправданието, че МОМН е проспало по невнимание "Бест кетап" в Джебел, можеше да мине пред по-наивните, ако този случай е изолиран. Ако примерно преди 3-4 години в България не беше издаден учебникът "Ислямско вероучение за средните училища", написан от разследвания за разпространение на терористични материали Али Хайраддин и одобрен от тогавашното МОН. Ако още през 1999 г. кабинетът "Костов" не беше предложил на Анкара да напише учебниците по история на българчетата.

И докато чиновниците от МОМН явно си гледат работата през пръсти, Турция си гледа имперските интереси и работи за тях. Припомняме, че през октомври 2009 г. в географска карта на турски учебни помагала южните части на България бяха включени в границите на Турция.

Географската карта беше разпространена в специални CD-та като учебно помагало към новите турски учебници по история и беше раздадена на всички училища в Истанбул, съобщи тогава БНР. Грешната карта е разширена така, че на територията на Турция попада българската част от Югоизточна Тракия, богатите на петрол райони в иракски Кюрдистан, някои райони на Армения и Грузия, и гръцките острови Крит, и Родос. Границата, разделяща Кипър на гръцка и турска част, е заличена, а Кипър е боядисан в цвета на Турция.

След избухването на скандала шефът на образователната дирекция на Истанбул Моамер Ялдъз заяви, че "бил шокиран от картата". Дипломатически източници обаче отбелязаха, че почти изключват "неволна" грешка. "Считам, че този "проект" е своеобразен сондаж с цел провокиране на реакция от засегнатите страни. Напоследък зачестиха тези провокации", заяви дипломатически източник, пожелал анонимност. Той обясни, че "всички "анексирани територии" са на страни, някога част от Османската империя". (Атака)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6169 |12.03.2011 Б. Борисов: Членове на съвета в Бенгази измъчвали българските медици . 6| 4624 |06.03.2011 Българският самолет превози 140 души до Кайро . 17| 4491 |16.02.2011 В ЕП - празна зала; дебат по български; интерес - нула . 134| 5044 |08.02.2011 Станишев: : Българският народ живее като „малката кибритопродавачка”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads