Реклама / Ads
3| 5104 |25.02.2011 НОВИНИ

Й.Бакалов: Стратегията е трикрако столче, важно е да не паднеш

.
Йордан Бакалов
Всяка една стратегия за национална сигурност трябва да има три крака, които обаче трябва да бъдат еднакво дълги, за да не падне този, който стои на столчето. С тази метафора започна изказването си в НС синият депутат Йордан Бакалов по време на дебатите за приемане на Стратегията за национална сигурност.
 

Едното от крачетата на столчето са националните цели, заяви Бакалов и допълни, че това олицетворява желанието на изпълнителната власт и на българския народ за крайното състояние, което трябва да се постигне. Другото краче е националната концепция – това са начините за постигане на крайно желано състояние. Третото краче е финансовата обезпеченост, финансовият ресурс на стратегията, който за съжаление липсва в нашата стратегия и ни отличава от стратегиите на европейските държави, добави депутатът. Един от важните моменти на всяка една стратегия е, че трябва да се избира и политика за прогнозиране на рисковете, които трябва да се елиминират. Оценката на риска е най-важният елемент на всяка една стратегия, заяви той.

Всяка една стратегия е динамичен документ, заяви още Бакалов, като обясни, че в нашата стратегия липсват рискове, възникнали през последните два месеца. Времевият хоризонт, който е заложен 2020 година, няма определено обяснение защо точно 2020 година, независимо от това, че тя е динамичен документ. Бакалов мотивира изказването си с аргумента, че времевия обхват на стратегиите е от 7-8 години. Има още един много сериозен риск, който е пропуснат – а именно неграмотността. Неграмотността е много сериозен не само за националната сигурност, а и за всички останали елементи от стопанството на нашата държава. Вносителите общо взето са се съобразявали със стратегиите на другите европейски държави, но при тях такива документи предварително като структури се обсъждат, добави Йордан Бакалов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4798 |25.02.2011 Стратегията за национална сигурност на дневен ред в НС . 4| 4877 |03.02.2011 Стратегията в енергетиката ще нищят премиери в Брюксел . 8| 5015 |26.01.2011 Р. Риза: Не е важно Ахмед или Мехмед е лидерът на ДПС . 30| 4755 |07.01.2011 Й.Бакалов: Стига с тази милиционерщина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads