Реклама / Ads
20| 5543 |15.04.2012 НОВИНИ

Българчета от диаспората се "надчукват" с яйца в Босилеград

.
Босилеградският Великденски фестивал е един от най-големите български празници в Западните покрайнини
Българите от Босилеград тази година посрещат свои сънародници от Молдова, за да отпразнуват заедно Български Великден, макар и вън от пределите на родината.
 

XIX-ия международен детски Великденски фестивал в Босилеград, Западните покрайнини ще бъде открит от вицепрезидента Маргарита Попова. Това ще стане в двора на училище „Георги Димитров” в Босилеград. Тя ще присъства и на традиционното състезание за най-здраво великденско яйце.

Попова ще се срещне с председателя на българския Културно-информационен център в Босилеград Иван Николов и кмета на общината Владимир Захариев.

Frognews.bg напомня, че за Босилеград, където живее официално признато българско малцинство отпътуваха и български деца от Молдова. Те ще отпразнуват заедно с връстниците си от Сърбия най-големия християнски празник. Пътуването е организирано от Фондация Българска Памет, която току-що приключи ежегодния си пролетен семинар с участието на деца от Македония, Родопската област, Босилеград и Цариброд.

Идеята за фестивала се зародила на Великден 1994 г. Като се разхождал из Босилеград с близки и приятели, българинът Александър Димитров видял деца, които си играят с великденски яйца. На Александър и приятелите му им хрумнала идея и след няколко часа събрали група от 24 деца пред аптеката в центъра на града и организирали състезание по чупене на яйца. Александър Димитров им обещал, че следващата година отново ще се срещнат на същото място. Което станало. Празникът прераснал в голям фестивал, от година на година по-пъстър и пищен.

Тази година председателят на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски лично изпраща и две рокгрупи от София в Босилеград, които ще забавляват децата.

Frognews.bg припомня, че Западните покрайнини са откъснати от България и дадени на Сърбия по силата на Ньойския договор след Първата световна война. По-рано, още по време на Руско-турската освободителна война през 1878 г. България губи и Поморавието, което Сърбия влиза уж да освобождава, но всъщност "забравя" да се изтегли оттам.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 8550 |11.04.2012 Скандално: Посланик затруднява пътуване на българчета от Молдова в Западните покрайнини . 31| 7224 |10.04.2012 Премиерът залага на българчета от диаспората като бъдещи управници . 8| 5866 |06.03.2012 Французойка превъртяла след убийство на две българчета . 17| 5519 |05.10.2011 Българчетата масово предпочитат да учат в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads