Реклама / Ads
8| 5273 |27.09.2008 НОВИНИ

Българчетата - сред най-застрашените от Интернет в Европа

.
Голяма част от тях вече са получили в интернет нежелателни коментари на сексуална тематика; някои влизат в глобалната мрежа още съвсем невръстни.
 


Предъвкването на шаблонната тема за фаворита, аутсайдера и шансовете показа доста широк диапазон на очакванията в националния отбор. Резонно срещу съперник като Италия обещанията се ограничават до "оптимални, според възможностите, усилия за вземане на максимум точки". Изненадва колко ниско свалят летвата носещите най-голяма отговорност. При мълчанието на президента на БФС Борислав Михайлов, резонно тон дава треньорът Пламен Марков - изтъква разликата във възможностите на италианския и българския футбол, но успоредно гарантира как отборът не сваля гарда, не се настройва за равенство, ще търси победа. Тази линия неотклонно следват Димитър Бербатов и Мартин Петров, които фокусират надеждите и съответно критиките при неуспех. Умереният подход засяга останалите титуляри и преминава към откровен оптимизъм сред по-младите. Доколко отговорността определя не само думите, а и съзнанието на нашите, ще си проличи в събота вечер.

Младите - нахакано
mitko-rangelov-pre-italy.jpgДимитър Рангелов (на снимката): "Защо Италия да е фаворит? Все пак ние имаме достатъчно добри футболисти, които играят навън в силни отбори, силни първенства. Имаме си нашите шансове. Италианците едва ли ще се притесни от няколко контузии, имат достатъчно голям избор на футболисти и ще са много мотивирани, това си е доста сериозен мач."
Ивелин Попов: "Шансовете срещу Италия са 50-50. Техните проблеми нас много не ни интересуват. Излизаме и играем. Вече във футбола няма слаби отбори, независимо кои играят, в миналите квалификации Малта направи 2:2 с Турция, така че нищо не се знае."

Нагоре по стълбицата - внимателно
Спасителят от мача в Подгорица Благо Георгиев не се притеснява да определи мачовете срещу Италия и Грузия (15 октомври) като най-важните - ще дадат насока на нашата кампания в групата.
Велизар Димитров: "Каквито и сметки да правим, може да излязат неправилни, но наистина за нас най-важният мач се явява този с Италия. Не успеем ли да го спечелим, значително ни намаляват шансовете. Не мисля колко точки можем да съберем от Италия и Грузия, само се надявам да играем добре, тогава точките сами ще си дойдат. Отсъствието на водещи играчи при всички положения ще се отрази на Италия. Колкото и силни 25-30 човека да са, като ти излязат двама-трима основни, винаги се отразява. Това е един плюс за нас, въпреки че останалите ги знаем също какви са. Надявам се да се изгуби синхрона в техния отбор, което ще ни помогне на нас. Но ако ние не играем както трябва, нищо не може да ни помогне, ако ще да играят с юноши. Не искам да мисля добро или лошо ще е едно равенство. Играем ли добре, ще имаме шансове да спечелим."
Александър Тунчев: "Не само на нас, защитниците, а на всички в отбора ще е трудно, но ако играем задружно, ще имаме възможност да постигнем победа. Защо не? За това излизаме, може да успеем. Рано да говорим за шансове в групата, но ако вземем две победи, сериозно ще наклоним шансовете в наша полза. Сега мислим само за мача с Италия, не за следващия в Грузия."
Вальо Илиев: "Естествено, трябва да подходим с нужното уважение към актуалния световен шампион, но в никакъв случай не трябва да се предаваме. Излизаме за победа, но не може да очаква лесен мач, всеки знае какво е Италия."
Димитър Иванков: "Италия определено е фаворит. Срещу световния шампион няма какво да губим, можем само да спечелим - защо да не ги победим и да поднесем изненада. Или поне да не загубим от най-големия фаворит в нашата група. Надявам се, ако не на добър мач, поне на добър резултат."

Асовете - резервирани до крайност
martin-petrov-interview-pre-italy.jpgОчакванията на Мартин Петров се изразиха в неподражаемо интервю, което ще загуби важни нюанси, ако не бъде предадено 1:1.
- Марто, как се чувстваш след контузията, която те извади от игра за един месец?
- Добре, но мога да преценя точно, защото не съм изиграл нито един пълен мач. Играх тези по малко минути в УЕФА (20 в реванша срещу "Омония" 2:1) и срещу "Ливърпул" (5 минути, 2:3) - въпреки че този мач го не смятам, тъй като играх само две минути - и се надявам да нямам повече такива проблеми.
- Много се разчита на теб. Дали ще можеш да издържиш 90 минути?
- Аз сам ли ще играя на терена? Няма това на мен, на Бербатов или на който и да е. Всички трябва да играеме заедно и това е. Бербата го каза и миналия път - във всеки един момент от мача на всеки един от нас може да изпъкнат индивидуалните качества, но като цяло трябва да играем като отбор.
- Ти последен си успявал да отбележиш на адзурите, по време на Европейското (2004), злощастно загубихме тогава с 1:2. Спомняш ли си емоцията от този мач?
- Да, спомням си го това Европейско добре. Върнахме се с отрицателна голова разлика отвсякъде.
- Но с Италия играхте...
- Сташно, 2:1 паднахме.
Какъв жребий?
uefa-cup-mihaylov-v-martin-petrov.jpg Пределна концентрация демонстрира Мартин. На въпрос за жребия в Купа УЕФА, събрал Ман Сити в група с Шалке, ПСЖ, Сантандер и Твенте на младежкия национал Николай Михайлов, врачанинът отвърна: "Имам два мача с националния, не ме питайте за това! С кой сме се паднали? С Ники Михайлов?"
Мартин и останалите от Сити (без контузения Божинов) могат да върнат Ники на вратата на Твенте, ако попилеят титуляра Сандер Бошкер. След 1 сезон "на сухо" в холандския тим, 20-годишният син на Боби Михайлов удължи наема си от Ливърпул и дебютира за Твенте в Шампионската лига - на 28 август като гост на Арсенал в реванш от 3.квалификационен кръг (0:4), а 2 дни по-късно записа първи официален мач в първенството (1:1 като гост на Рода в 1.кръг). Оттогава на вратата неизменно е 38-годишният, с над 500 мача за отбора, Бошкер. Ветеранът пази и в двата срещу френския Рен, с които Твенте влезе в групите по правилото за голове на чужд терен - 1:2 като гост, 1:0 вкъщи под свирката на Антон Генов (помощници Керезов и Мишев, 4-ти Цветан Георгиев). Ники спори с 30-годишния Кеес Пауве за резерва на вътрешната сцена, но поне в евротурнирите е твърд №2.
- Как се чувстваш все пак кондиционно. Ще имаш ли сили в тежък цикъл - два мача тежки през четири дни?
- Това не ме притеснява. Притеснява ме наистина това, че все пак игровият ритъм колкото и да не е - все пак един месец не съм играл. Доколкото за физическата ми подготовка - не смятам, че съм загубил ритъм, тъй като водих доста тежки тренировки, въпреки че не бях с отбора. Но наистина игровият ми ритъм за никой не е тайна, че не е на нужното ниво. Но аз казях - надявам се с този заряд, който представлява този мач, с атмосферата, която на стадиона се създаде, да мога да дам 100 % от себе си и да залича тази празнота, която липсва в ритъма.
- Вярваш ли, че хората ще напълнят стадиона, защото винаги сме били опасен съперник, когато тук стадионът е пълен?
- Надявам се. Те винаги са били - за никой не е тайна - нашият 12-ти играч и са ни помагали. Не се съмнявам, че стадионът ще се напълни, и се надявам, че ще ги зарадваме.
- Това, че Буфон и Коморанези няма да участват... Стартовият състав на Италия плюс ли е, прави ли задачата ни по-лесна?
- По-лесна задачата срещу Италия? Аз не знам те какъв отбор трябва да извадят, за да сме ние фаворити. Крайно време е да се разбере, че ние не сме никакви фаворити, а сме отбор, който се... Да, те нямат играчи изобщо в Италия... да ги заместят.
- На тренировката се хвана за ръката, нещо сериозно има ли?
- Щом си държа ябълката, е добре.
- Как се чувстваш?
- Феноменално. Като се има предвид, че един месец не съм играл, отборът ми не върви - страшно се чувствам. Не е ми толкова приятно, тъй като не съм играл един месец. На никой не е приятно, когато се получат такива контузии, но какво да се направи - това е футболът.
- Да се надяваме обаче синхрона с Бербатов да не сте го забравили?
- Да се надяваме и другите да влезнат в тоя синхрон.
- Реално ли да се мисли, че може да вземем нещо от световния шампион?
- Защо не? Тогава по-добре да не излизаме, ако мислим, че сме обречени. Смятам, че винаги тука сме показвали, че решителните мачове сме играли винаги на ниво, особено с публиката, която не се и съмнявам - ще ни подкрепя. Защо трябва да се смятаме като аутсайдери - едва ли не някакво голямо чудо ще стане, ако бием Италия. Според мен, ако подходим сериозно, имаме пълните... така... гледахме ги и на Европейското и видяхме, че отборите, които играха срещу тях, играха дисциплинирано и имаха късмет, така че...
- Това, че играете с Грузия в Тбилиси, а не в Германия на неутрален терен...
- Еми всички искахме в Германия, сега така се получи.
- Възможно ли да мислите за двата мача, или мач за мач?
- Не, не, не. Мач за мач се мисли. Не може, трябва професионално да се мисли - мач за мач. Пак казвам - не сме фаворити, трябва от всеки мач да извличаме максимума.

berbatov-pre-italy.jpgКапитан Бербо: "Какъв е шансът срещу Италия? Ами не знам, има някакъв. Все пак два отбора, по 11 човека на терена... Да се надяваме, че ще можем да измъкнем нещо. Явно кой е фаворит в този мач, всички знаем. Ние сме отборът, който е по-малко вероятно да победи, но много пъти е показвано, че по-малкият фаворит в срещата понякога печели. Не може да не натоварват големите очаквания. Аз съм го казвал и преди - имаме някакви свръхочаквания, като че ли сме от ранга на отбори като Англия, Италия, Бразилия. Ние сме скромна държава, имаме добри футболисти, но не можем да очакваме супер, свръх неща. Някой ден може би - когато вече аз не играя или някои други, след нас ще има също - но в момента трябва да си видим силите, с които разполагаме. Срещу Италия, да се надяваме, че... Нищо не се знае, 90-ата минута, на някой ще се удари в коляното, ще влезе 1:0 за нас. Важното е да се държим като отбор, като екип на терена, напред - назад заедно, както много пъти сме го показвали, пък имаме своите шансове. Желанието на Пламен Марков да вземем поне 4 точки от двата мача - дано да го изпълним, и ние го искаме, но както може да са 4 точки, така може и да са 6, а може и да са нула. Срещу Италия равенството, предполагам, също е добър резултат предвид класата на съперника и може да се счита успех за нас, но пак казвам - може да се случи всичко, нека изчакаме и ще видим. Надявам се да отбележа гол, но най-вече се надявам да победим Италия. Ако накрая е 1:0 за нас и някой друг е вкарал гола, ще бъда искрено щастлив. В "Манчестър Юнайтед" напрежението и очакванията върху мен винаги ще ги има - докато съм в отбора. Гледам много да не обръщам внимание на такива неща, защото иначе ще си затормозя съзнанието и тогава става тежко. Опитвам да ги оправдавам и нещата лека полека се нареждат. Моята игра с течение на времето се променя значително, аз имам съвсем други функции вече, разбира се и головете са много важна част, но съм радостен, когато отборът побеждава и без да съм вкарал - както в последния мач, след който щом треньорът ми каза "Браво, супер", аз повече не мога да искам."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4728 |17.09.2008 Европарламентът със свой интернет ТВ канал . 0| 12194 |18.06.2008 ГДБОП-Варна погна главния интернет-доставчик в града заради ТИМ-СОТ . 3| 5075 |21.05.2008 Как да съсипеш банка по Интернет? . 3| 5116 |23.04.2008 Арестуваха двама за незаконни залагания по интернет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads