Реклама / Ads
2| 5725 |06.05.2013 НОВИНИ

Българи честват Деня на храбростта в Македония

.
За шеста поредна година Фондация Българска Памет организира тържествено честване на Деня на храбростта - 6 май - на българското военно гробище в Ново село, Македония.
 

По традиция в инициативата се включват свещеници от Македонската православна църква, граждани, политици и общественици от България и Македония. В тържественото поклонение участват още Младежкият хор и Духовият оркестър на Националното музикално училище  Любомир Пипков, вокална формация Юлангело,  както и 150 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини. С възлагане на венци от името на министър-председателя и министър на външните работи Марин Райков и военния министър в служебния кабинет Тодор Тагарев почит към паметта на падналите в защита на националните идеали герои първи отдават гвардейци от Национална гвардейска част.


Официалните гости на поклонението са д-р Андрей Ковачев, зам.-председател на Комисията по външни работи в Европейския парламент, Иван Петков, извънреден и пълномощен посланик на Р България в Р Македония, д-р Добромир Тотев, постоянен секретар на отбраната, бригаден генерал Христо Тихонов и д-р Тодор Чобанов, зам. кмет по култура и образование на Община София и Струмишкия митрополит Наум. 

 

Военното гробище в Ново село, е второто обновено от д-р Милен Врабевски българско войнишко гробище на територията на Р Македония. В него са погребани 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Всички те произхождат от различни области на днешна България и на отнетите с несправедливия Ньойски договор територии  на Стара България – Македония (Вардарска, Егейска и Пиринска), Западните покрайнини, Беломорска и Одринска Тракия. От 2006 година в обновеното военно гробище се отранизират военни и религиозни церемонии за отдаване на почит на падналите герои.

 

Фондация Българска Памет се стреми да превърне родолюбивата инициатива на поклонението в Деня на храбростта 6 май в добър пример за съвместно празнично честване в духа на добросъседските отношения на двата народа и в перспектива за общото им европейско бъдеще. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5213 |05.05.2013 Ансамбълът на България с втори златен медал . 27| 7439 |05.05.2013 "Факултета" - България в очите на "Ди Пресе" . 26| 6467 |05.05.2013 Христос Воскресе, православни българи! . 81| 5338 |03.05.2013 Сергей Станишев: България беше управлявана по престъпен начин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads