Реклама / Ads
4| 4609 |19.04.2010 НОВИНИ

Българи в чужбина блокирани, търсят помощ от МВнР

.
Във Външно министерство непрекъснато постъпва информация от дипломатическите ни представителства в страните от Западна Европа за българи, които търсят помощ, след като бе блокирано въздушното пространство.
 

По думите на Весела Чернева, говорител на министерството, мисиите ни в чужбина помагат с каквото могат, тъй като имат ограничен ресурс и възможности. Това, което се прави съвместно с министерство на транспорта е осигуряването на алтернативен транспорт - допълнителни автобуси по някои основни международни линии, обясни тя.

Досега в МВнР няма обобщена информация колко са българите, поискали помощ от мисиите ни в чужбина. От ведомството уверяват, че във всички посолствата в Западна Европа българите могат да получат информация за това какъв алтернативен транспорт могат да ползват, за да се приберат в България, както и какви са най-изгодните възможности за пренощуване.

„Ние не можем нито да подслоним на територията на нашето представителство български граждани, нито да им заемем средства. Това, което те трябва да знаят е, че ако става въпрос за физически лица, техни роднини могат да депозират в МВнР средства, които да бъдат предоставени съответно от нашето посолство в страната, в която те се намират, каза още говорителят на Външно министерство.

Роднините могат да се свържат с министерството чрез дирекция "Консулски отношения".

За държавните служители в командировка в чужбина вътрешно бюджетно се изчистват разходите за транспорт.

Междувременно стана ясно, че двама ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника в Пловдив и ръководителят им от три дни са блокирани на летище „Гетуик” в Лондон заради отменените полети.

Унгарската нискобюджетна авиокомпания "Уизеър" (WizzAir), с която пътували, не е осигурила нито храна, нито хотел.
Групата е от избрани ученици от гимназията, които били на триседмичен стаж в британска компютърна фирма.

Родителите на един от учениците намеррили превозвач, поел ангажимент да докара децата до България. Фирмата, съгласила се да съдейства е гоцеделчевска и в момента има два автобуса с екскурзианти в Италия. Хората от единия автобус са се съгласили да го освободят, като се съберат всички на едно място.

Вторият автобус днес тръгва за Лондон, за да докара българските ученици. Курсът ще струва 3330 евро. Родителите са платили капарото, а директорът на училището е обещал да намери тези пари и да покрие транспортните разходи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6128 |15.04.2010 Търсят Мравката по делото "Маргините" . 0| 4771 |14.04.2010 България бори СПИН и туберкулоза със 7,6 млн. евро . 2| 5109 |09.04.2010 Двама обвинени за смъртта на 15-те българи в Охрид . 0| 4760 |09.04.2010 Крият в чужбина пропели за Алексей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads