Реклама / Ads
5| 16200 |19.01.2009 НОВИНИ

Българи теглят кредити с ниски лихви в чужбина

.
Български граждани и фирми търсят начини за теглене на кредити от банки в чужбина. Това показва журналистическо проучване на Frognews.bg. Причината са рекордно ниските лихви, които обявихи банки в Англия, Германия, Япония и др.
 
Нашите предприемачи са готови да плащат комисионна на посредници, които се съгласят да участват в схемата. Столична фирма вече е договорила с партньори в Токио тегленето на заем от  700 000 долара. С тях българите смятат да модернизират производството на екопродукти и да запазят работните места. Така ще оцелеят в кризата и ще реализират ръст на печалбата, сочат изчисленията им. В Япония лихвения процент в момента е паднал до 0,1 на сто. Нашите обаче се съгласили да връщат 2,5 %, като в същото време са гарантирали с допълнителен договор редовното обслужване на заема.

Физически лица пък се надяват на свои роднини и приятели, които живеят и работят в чужбина да им изтеглят заеми, с които да закупят имоти на изгодни цени. Много българи в Англия пък се надяват, че самите те могат да направят подобни инвестиции и да излязат като печеливши от кризата. Миналата седмица Централната банка на Великобритания понижи лихвата по рефинансирането до най-ниското ниво в 300-годишната си история. Комитетът по паричната политика (Monetary Policy Committee - MPC) понижи основната ставка под ниво от 2 процента за първи път от създаването си през 1694 година. Според финансисти, тази стъпка ще позволи на Обединеното кралство да избегне попадането в икономическа депресия. По този начин лихвата падна до 1,5 на сто.

Европейската централна банка също свали лихвата с надеждата да стимулира междубанковото кредитиране. Новата лихва е 1,5 на сто. Това насърчава паричния пазар и дава шанс на много хора, смята президентът на банката Жан-Клод Трише.

Централната банка на Южна Корея понижи лихвения процент с половин пункт до ниво от 2,5 на сто. Това е рекордно ниска стойност, но веднага даде резултат.

В същото време "Муудис" понижи перспективата пред българската банкова система от "стабилна" до "негативна". Мярката отразява опасенията на "Муудис", свързани с фундаменталните кредитни условия в страната през следващите между година - година и половина. "Муудис" е понижила до негативна перспективата за рейтингите по депозитите на ДСК и "Райфайзен България". Понижени са до "нагативна" перспективите по всички рейтинги на Първа инвестиционна банка и МКБ Юнионбанк.

Някои български банки се надяват, че с увеличения лихвен процент по кредитите у нас, ще успеят да съберат пари, за да обслужват кредитите си към чужди банки. Някои от тях имат да връщат милиони и дори се надяват Националната банка да ги подпомогне, за да не бъдат принудени да се продават.

Трудности с връщането на кредити изпитвали и родни милионери, известни като олигарси, близки до властта. Някои от тях дори вече са отстъпили някои от имотите си на банките кредиторки. Още повече ги измъчват проверки на източено от тях ДДС за милиони, което те бързали да върнат, за да отърват съда. Разчитали много на кредити от чужбина, за да покрият вътрешните си дългове. Трудността обаче едвала от това, че не можели да гарантират редовното обслужване на новите кредити, тъй като по-голямата част от имуществото им били отдавна заложени. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6481 |19.01.2009 Наградиха най-достойните българи . 17| 4567 |18.01.2009 М. Спасов: България получи звучен шамар от Русия . 73| 4736 |16.01.2009 Протестът за днес приключи, пострадалите на 14 януари ще съдят България в Страсбург . 84| 5053 |16.01.2009 Я. Янев: България е криминална държава, управлявана от политическа мафия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads