Реклама / Ads
2| 4120 |18.10.2019 НОВИНИ

Българи от Западните покрайнини искат да си върнат старото име на Цариброд

.
Центърът на Цариброд с паметника на Васил Левски Източник: БГНЕС
Населеният с българи Димитровград в Западните покрайнини иска да си върне предишното име Цариброд. Общинският съвет гласува решение, с което официално изпрати искане до Белград за признаване на старото и обичано име, предаде БГНЕС.
 

„Темата за името на града за пореден път се разглежда от Общинския съвет и очаквам до края на годината да бъде одобрена и от сръбския парламент“, коментира журналистът и собственик на радио и телевизия “Цариброд“ Драган Йовичич. Според него разговорите с Белград са доста напреднали, получили са одобрение от Скупщината и той смята, че най-сетне Димитровград ще си върне старото име.


„Мисля, че до 2020 година и на сръбски Цариброд ще си бъде Цариброд. Този път според мен има искрено желание от сръбската държава да си върнем старото име, няма ги вече редица политически несъгласия“, каза Йовичич.

 

Димитровград е старото комунистическо наименование на града, което му е наложено през 1951 г. в чест на Георги Димитров. „Няма смисъл и в Сърбия, и в България да съществуват такива комунистически имена като Михайловград и Светозарево. Същото ще се случи и в Цариброд, убеден съм“, заяви журналистът.

 

Друг важен въпрос е за употребата на имената на нашите сънародници и правото да се вписват в регистрите с българските си окончания. Въпросът бе повдигнат от бившия председател на парламента Димитър Главчев през 2017 г. и от вицепремиера Екатерина Захариева.

 

Председателят на Общинския съвет Зоран Джуров коментира, че общинските съветници категорично са заявили своето желание и вече няма какво повече да кажат. По време на заседанието стана ясно, че личните документи ще бъдат сменени безплатно от общината.

 

Цариброд е в пределите на българската държава от Освобождението през 1878 г. до края на Първата световна война, когато заедно с Босилеград, Струмица и още десетки села са предадени на Сърбия по силата на Ньойския договор.

Около 30 000 българи от Цариброд и околностите намират спасение в пределите на Отечеството. Така започва тъжната съдба на този някога цветущ български край, който 100 години по-късно е превърнат в най-бедния район на Сърбия.

 

Глътка въздух за града настъпва през последните години, след като България стана член на ЕС. Сега мнозина българи пътуват до Цариброд пред почивните дни с цел туризъм.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3978 |18.10.2019 Евростат: 21% от населението на България е над 65 години . 3| 4099 |18.10.2019 Стево Пендаровски: Принадлежим към Европа, оставаме добри съседи с България . 7| 4134 |18.10.2019 Каракачанов: Не само България преценява, че нещата не вървят както трябва в Скопие . 1| 3980 |18.10.2019 През първите девет месеца на 2019 г. 387 българи са станали жертва на трафик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads