Реклама / Ads
5| 4796 |08.12.2010 НОВИНИ

България активизира диалога с Египет

.
Николай Младенов
България и Египет се опитват да активизират диалога между двете страни, които имат дългогодишни традиционни контакти, икономически и политически отношения, но в мемента не са на необходимото ниво.
 

Това заяви българският външен министър Николай Младенов на съвместна пресконференция с египетския си колега Ахмед Абул Гейт.

По думите му тласък на двустранните политически и икономически отношения се очаква след посещението на българския премиер Бойко Борисов в Египет през февруари 2011 г.

“Надяваме се в рамките на следващата година да посрещнем и египетския президент Мубарак у нас”, подчерта Младенов.

По време на визитата на Борисов в Египет, чиято подготовка днес са обсъдили двамата първи дипломати, се очаква да бъдат подписани серия споразумения за сътрудничество в различни области, включително в икономиката, енергетиката, земеделието, отбраната. “На първо място да стимулираме търговския обмен между двете страни”, отбеляза българският външен министър.

От своя страна, египетският му колега отбеляза, че през последните години неговата страна бележи значителен икономически растеж. Това според него, създава благоприятни условия за българските компании, които желаят да инвестират в сфери като строителство, хранителна промишленост, информационни технологии. “Египет има 80 милиона население, което е готово да купува това, което България е готова да предложи”, посочи Абул Гейт.

Външният министър на Египет заяви, че знае за потребностите ни в областта на енергетиката. „Готови сме да ви помогнем по всякакъв начин в тази област“, подчерта той. Абул Гейт не изключи, че в една по-отдалечена перспектива може да има сътрудничество и в областта на електроенергетиката, тъй като Египет вече е свързал своята енергийна система с тази на съседните страни – Йордания и Сирия.

По-рано днес двамата министри подписаха Меморандум за взаимно разбирателство между България и Египет.

По думите на Младенов България разглежда Египет като ключовата страна в региона на Близкия изток, чието развитие и стабилност има влияние далеч извън нейните граници и постоянният диалог трябва да се поддържа. Визитата на Абул Гейт е първото посещение на египетски министър на външните работи за последните 34 години, отбеляза той.

През последната година българското правителство се ангажира с провеждането на програма за възстановяването на отношенията с основни наши партньори в Близкия изток и откриване на нови възможности за сътрудничество с държави от региона, заяви от своя страна говорителят на МВнР Весела Чернева. “Надяваме се, че сме излезли от руслото на пожелателното говорене и преминаваме към обсъждане на конкретни общи проекти”, изтъкна тя.

По време на разговорите министър Младенов и Абул Гейт са обсъдили и настоящата ситуацията в Близкия изток и търсенето на възможности за подобряване живота на палестинското население на Западния бряг и в Ивицата Газа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5253 |07.12.2010 Лечков с 2 иска срещу България в Страсбург . 44| 13240 |07.12.2010 Wikileaks: Руската мафия е в България . 14| 9089 |05.12.2010 Кучи студ напада България . 12| 5094 |02.12.2010 Нима научихме нещо ново за България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads