Реклама / Ads
27| 4926 |23.02.2014 НОВИНИ

"България без цензура" внася законопроект за "Чисти ръце" в парламента

.
Коалицията около "България без цензура" ще подготви и ще внесе в парламента чрез своя изразител Румен Йончев законопроект за операция "Чисти ръце". Това стана ясно по време на пресконференция след среща между лидерите на партия "България без цензура" Николай Бареков и на сръбската "Нова странка" Зоран Живкович.
 

"Нека видим сегашното политическо ръководство дали има воля да проверят всички", коментира идеята Николай Бареков. Ще настояваме тя да започне отзад напред и първо да бъде проверено времето от 2003 г., когато главен секретар на МВР беше Бойко Борисов, а шеф на ведомството – Румен Петков. За това време по предварителни данни се знае, че има 150 знакови екзекуции. Не е за пренебрегване и факта, че за двама от общинските съветници на Борисов има съмнения, че са замесени с наркотрафик – това са Гълъбин Боевски и Орлин Алексиев. Освен това има 14 депутати от обкръжението на Борисов, както и над 12 кмета, които са разследвани и осъдени, бивш министър с 3 обвинения и още няколко на път, припомни лидерът на "България без цензура" и коментира: "За съжаление тези хора продължават да стоят по местата си и мога да кажа, че за жалост добрият пример е Христо Бисеров".

"Има няколко български политици, за които публично се знае, че са свързани с престъпници, напомни Бареков. "Публично се знае за Румен Петков, че е свързван с братя Галеви, че е дал паспорт на известния сръбски наркотрафикант Будимир Куйович. Публично се знае за г-н Борисов, че е имал връзки със Сретен Йосич, с Бай Миле, с Цеца Величкович. Има съмнение сред нашите експерти, че след като Сретен Йосич е арестуван в България, някой поема канала на наркотиците, защото трафикът не спира", коментира Бареков и допълни, че е много притеснително това, че години наред не беше заловена нито една голяма пратка наркотици и едва вчера българските и френски власти "удариха" кораб с 1400 кг кокаин.

На днешната среща между Бареков и Живкович присъстваха Милан Йованович, Деян Стоянович и Неманя Драгичевич от сръбска страна, а от българска - заместник-председателите на ББЦ Рада Коджабашева, Ангел Славчев и Росен Петров, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, Румен Йончев и Явор Хайтов от ЗНС.

По време на пресконференцията пред медиите двамата партийни лидери Николай Бареков и Зоран Живкович подписаха Меморандум за сътрудничество. В документа е посочено, че между "България без цензура" и "Нова странка" има еднакви виждания за основните проблеми в двете страни - безработица, ниски доходи и "добилата библейски размери" катастрофална корупция в двете страни.

"Както г-н Живкович каза Европейският съюз не е лекарство и панацея, но е възможност. Тук можем да продължим, че България не се възползва от тази възможност", каза лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. "Заложихме в нашия меморандум, ако те спечелят изборите в Сърбия след няколко седмици - на 16 март, и ние у нас през май – в Сърбия ще има операция "Нова сабя", а у нас – "Чисти ръце", поясни Бареков. По време на срещата Зоран Живкович е споделил своя опит за проведената в Сърбия операция "Сабя". Цифрите са достатъчни красноречиви - 5 хиляди осъдени, 12 хиляди арестувани, задържани тонове дрога, разкрити над 20 големи знакови убийства.

И двете партии са на мнение, че и у нас, и в Сърбия трябва да бъде намален броят на депутатите, както и да се засили мажоритарния елемент. По време на срещата е направена и ретроспекция на отношенията между двете страни. През последните 100 години отношенията между двете държави и според двете делегации са били лоши, а през последното десетилетие – няма никакви. Това трябва да се промени, каза Бареков. "Трябва да минем към добросъседство и добри отношения, нямаме какво да делим", подчерта той.

Българското малцинство в Сърбия може да бъде мост между двете държави. България трябва да помогне за приемането на Сърбия в ЕС", каза още лидерът на "България без цензура". По думите му членовете и симпатизантите на "България без цензура" са единодушни, че страната ни трябва да подкрепи на първо място Сърбия за членство в европейската общност. Обратно на това – за Турция нашите симпатизанти искат да се мине през референдум, уточни той.

"Страната ни се нуждае от опита на България и от успехите, и от грешките, които е допуснала по пътя си към Европа", каза Живкович. Той коментира, че е срамота и е страшно в началото на 21 век да сме свидетели на подобна безработица както в България, така и в неговата страна, а месечните заплати и от двете страни на границата да са равни на това, което може да бъде изкарано за 7 дни на Запад. Затова са нужни нови хора в политиката, категоричен беше Живкович. Според него организираната престъпност е една от причините за лошия живот. По думите му тя е като плевел и трябва постоянно да бъде изкоренявана. Ето защо се готви нова операция "Сабя", ако коалицията, в която е партията му, успее да спечели изборите в Сърбия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 4873 |22.02.2014 Сидеров внася "Белене" в НС, по начин "да бъде подкрепен" . 5| 5734 |22.02.2014 Академик ще води "България без цензура" в Бургас . 3| 6208 |17.02.2014 Рада Коджабашева зам. председател на ПП "България без цензура": Има само един път напред и той преминава през операция "Чисти Ръце" . 16| 5237 |17.02.2014 ГЕРБ отваря пространство за контраполитика от страна на "България без цензура"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads