Реклама / Ads
55| 5036 |11.10.2012 НОВИНИ

България била единствената страна в ЕС без облагане на лихвите

.
Менда Стоянова
От икономическа гледна точка данъкът върху лихвите по депозитите си имал основание. Доходите от лихви били пасивен доход.
 

Не виждам ужасяващите последици от налагането на данъка върху лихвите по депозитите, за които говори опозицията, но на нея работата й е да плаши хората, обяви по БНТ Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджети и финанси в парламента.
 

От икономическа гледна точка данъкът върху лихвите по депозитите си имал основание. В България имало плосък данък върху доходите. При тази данъчна система е много важно да има широка данъчна основа и да се облагат всички доходи на гражданите. Затова това нововъведение покрива тази ниша. България била единствената страна в ЕС, която няма облагане на лихвите. Доходите от лихви са един пасивен доход. С това ние не подкрепяме икономиката, каза специалистът. Ние стимулираме с необлагането с данъци чрез внасянето на парите в банката, а не влагането им в реалната икономика, защото от вложените в банка пари се печели, а не се плащат данъци на държавата, а ако тези пари не са в банка, а с тях се купи апартамент, който се дава под наем, парите от наема се облага и отиват в хазната, обясни Стоянова. Не виждам ужасяващите последици от този данък, за които говори опозицията, но това й е работата на опозицията - да плаши хората, каза тя.
 

Бюджет 2013 не бил предизборен, а скучен. Колкото е по-скучен и консервативен е един бюджет, толкова по-добре, допълни тя.

Стоянова коментира, че в бюджета е заложена по-голяма приходна част. Тя изрази убеждението си, че тази приходна част ще бъде изпълнена през 2013 г., затова и разходната част е по-голяма. А тези разходи отиват за пенсии, образование, здраве и култура, уточни тя. По думите й, желанието ръст ще дойде от акцизи, данъчни ставки и подобрена събираемост на задълженията, която се е постигнала благодарение на множеството приложени мерки. И предвижданата инфлация също ще даде своя дан за заложените приходи. ГЕРБ цели фискалната консолидация и запазване на дефицита на нивото от 2012. Всеки лев икономия ще отива да увеличение на заплатите, обобщава Стоянова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5742 |10.10.2012 Турският посланик: Не искаме фалшиви дипломи от България . 29| 6513 |08.10.2012 Македонски в. ликува: България получила шамар на свой терен . 16| 5771 |05.10.2012 Само 1 от 5 туристи би се върнал пак в България . 3| 6276 |04.10.2012 Второ дело срещу България в Страсбург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads