Реклама / Ads
18| 6077 |15.05.2012 НОВИНИ

България на дъното по качество на здравеопазването

.
България остава на дъното по качеството на здравеопазването в Европейския съюз в годишната класация Health Consumer Index (Индекс на здравния потребител) на организацията Health Consumer Powerhouse.
 


Резултатите от последната класация,  публикувани днес, отреждат на страната ни предпоследното място в класацията.


Индексът на здравния потребител е годишна класация, която анализира здравните системи в отделните страни като отчита различни фактори като пациентски права и информация, електронно здравеопазване, време на чакане за лечение, резултати, обхват и достъп на осигурените до услуги и лекарства.

 

България тази година набира 461 точки и е предпоследна като след нас с 457 точки е само Сърбия. Предишни години обаче България заемаше последното място в класацията, изоставайки дори от Албания.

 

Главният оперативен директор на изследването Арне Бьорнберг коментира като притеснително това, че след пет години членство в ЕС резултатите на България не се подобряват.

 

“Ако трябва да бъдем честни, не е правилно да сравняваме България с богатите страни-членки на ЕС. По-адекватно би било сравнението със съседни страни като Румъния (497 гочки) или Събрия (457). Това, което ме притеснява е, че след пет години членство в ЕС България все още се представя много зле“, посочи Бьорнберг.

 

“Изглежда не работят добре дори и такива елементарни услуги като ваксинирането на бебета. На българите им липсват голяма част от съвременните лекарства. Корупцията и неравнопоставеността са очевидни проблеми в здравеопазването“, допълва експертът.

 

На първо място в класацията за поредна година е Холандия с 885 точки от 1000 възможни, следвана от Дания (837 точки), Исландия (810 точки), Люксембург (802 точки) и Белгия (797 точки).

 

Като цяло изследването посочва, че има тенденция за увеличаване времето на чакане за скъпи операции в най-засегнатите от икономическата криза държави, увеличен дял на нерегламентираните плащания за значителен брой лечения, липса на подобрение и дори влошаване на достъпа до нови видове лекарства.

 

Като оставим настрани икономическия аспект на нещата, Европа си остава територия, в която властват болничните инфекции, се казва още в изследването.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 8308 |04.05.2012 Н. Младенов към Македония: Агресивност срещу България не допускаме . 12| 8527 |03.05.2012 Поправка. Габриела Василева е Мис България, вотът объркан в интернет . 6| 5823 |02.05.2012 България се нареди до Гвиана и Бенин по "свобода" на медиите . 54| 7031 |25.04.2012 Борисов към Ромпой: Европа да е спокойна за България!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads