Реклама / Ads
27| 6714 |29.05.2011 НОВИНИ

България има нужда от натовски ракети

.
Аню Ангелов
Като държава, разположена на външната граница на НАТО, България активно подкрепя развитието на Противоракетната отбрана /ПРО/ на НАТО, още повече, че страната ни е разположена в близост до региони, откъдето може да възникне заплаха от балистични ракети. България неведнъж е заявявала готовност да обсъжда всички варианти за развитие на системата, включително и разполагане на елементи на своя територ
 

Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов пред Комитета „Отбрана и сигурност" по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО във Варна. За придобиване и поддръжка на скъпоструващи системи, както и за подготовка на личния състав, ще разчитаме на все по-тясна координация и в тази връзка България ще търси сътрудничество с други страни от Алианса, най-вече съседни, за обединяването на способности и споделянето на разходите. България вече отправи предложения към съседни страни членки да търсим области, в които да се кооперираме или да извършваме съвместни действия. Подписахме споразумение за еър полисинг с Гърция, готово за подписване е аналогично споразумение с Румъния, обсъждали сме такава идея и с Турция, допълни още той.

Основен акцент в изказването на министър Ангелов беше ролята на НАТО за регионалната сигурност. Министър Ангелов изтъкна успешното развитие на най-всеобхватния проект в областта на отбранителното сътрудничество в Югоизточна Европа - Процесът на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа (SEDM), който България председателства през последните две години. SEDM може да послужи и като регионална платформа за постигане на максималното от възможностите, предлагани от ЕС и НАТО, допълнително стимулирайки евроатлантическата интеграция на страните в региона, обясни министър Ангелов и допълни, че България е предложила постоянното място на дислоциране на Щаба на SEEBRIG да бъде в Пловдив, а с Румъния е обсъдена възможността за общо използване на съвместните съоръжения с военно предназначение, които България и Румъния изграждат със Съединените щати, включително и с други държави от региона.

По отношение на сигурността в района на Черно море министър Ангелов заяви, че България ще продължи да работи активно за развитие на отделни политики на НАТО и ЕС, като това ще бъде съчетано и с търсене на нови форми и механизми на засилено регионално сътрудничество, особено с други държави-членки на двата съюза. Той подчерта, че в резултат на активизираната си политика по отношение на Черноморския регион, наскоро България по своя инициатива е започнала разговори с Турция за установяване на взаимодействие с турската военноморска операция „Черноморска хармония" (BLACK SEA HARMONY - BSH), което в допълнение на дейността на BLACKSEAFOR, ще гарантира съществено подобряване на сигурността по море.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5574 |29.05.2011 К. Тренчев: Демографските проблеми на България са страшни . 15| 5672 |28.05.2011 М. Хаджи: Няма радикален ислям в България . 25| 5471 |28.05.2011 М. Попова: България не е най-осъжданата държава в Страсбург . 36| 5967 |27.05.2011 Г. Първанов: България остава "остров на стабилността"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads