Реклама / Ads
99| 5818 |13.01.2009 НОВИНИ

България в изкуството - равнозначна на клозет?

.
България лъсна като турска тоалетна (тур. кенеф от kanif) върху декоративно пано в централата на Европейския съвет в Брюксел. Паното си играело с предразсъдъците, показвайки всяка държава-членка на ЕС с клише за нея.
 

Изложбата носи името "Entropa" и е съставена от модерни инсталации, дело на творци от съответната държава-членка. България е представена с конструкция, която трябва да изобразява "турска тоалетна" - тип клекало, според превода на френски и английски на табелката под творбата.

Проектът бил обяснен от авторката на инсталацията Елена Джелепова, за която никой не е чувал, в книжката, подготвена за откриването на изложбата по следния начин: "Нашият проект е насочен срещу фалшивия патриотизъм. Умишлено целя да предизвикам скандал у дома. Това е пънк жест, нарочно примитивен, вулгарен и фекално пубертетски..."

Другите страни членки също са представени по странен начин -

Холандия е  потънала под вода, като единствено върховете на минарета се подават над повърхността й;

Италия е футболен терен;

Румъния е замъкът на Дракула;

върху снагата на Франция се мъдри надпис "Стачка";

кутията на IKEA изобразява Швеция;

Испания е залята от бетон - алюзия за безразборното стоителство;

Великобритания липсва, което е намек, че страната не се чувства пълнокръвна част от ЕС. 

Постоянното представителство на България към европейските институции протестира официално срещу макета в сградата на Съвета на Европейския съюз.

Впроследствие булото на мистерията беше повдигнато, оказа се, че имената на художниците били пълна мистификация и всъщност нашата инсталация била дело на чешкия художник Давид Черни, който призна, че всичко е негова измислица – и макетите на 27-те държави, и имената на хората, които са ги направили. Чешките държавници тепърва ще обмислят какви да бъдат действията им оттук нататък.

Случаят е безпрецедентен и много скандален за чешкото председателство. Повече информация по случая ще има на 15 януари, когато е предвидена и пресконференция в Брюксел.

още по темата във Frognews.bg: Клозетът – маркер за географска и културна принадлежност

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4977 |11.01.2009 Газ (не) потича към България . 41| 5064 |08.01.2009 „Таймс“: Зъзнеща България иска пускането на спрян ядрен реактор . 16| 4779 |06.01.2009 България пред газова криза . 3| 10833 |03.01.2009 Сняг затрупа половин България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads