Реклама / Ads
3| 9152 |12.06.2017 НОВИНИ

България изнесла 200 тона оръжие за кюрдските бойци в Сирия

.
Над 200 тона гранати с произход България са били получени от кюрдските Сили за защита на народа (YPG) в Северна Сирия, съобщава Център за близкоизточни изследвания. Оръжията са изпратени от ВМЗ-Сопот със самолети от летище Бургас през месец март тази година. Въпреки че като краен получател е посочено Министерството на отбраната на Ирак, проверката ни установи, че иракското военно министерство няма подписан договор с ВМЗ-Сопот за тези гранати и не е плащало за тях, твърди източник от Министерството на отбраната в Багдад.
 

Как тези 200 тона оръжия са се озовали от Бургас в Ербил (столицата на Иракски Кюрдистан, който Ирак не признава), а оттам – в Северна Сирия при кюрдските бойци и кой е платил за тях? Източник на Центъра за близкоизточни изследвания в Ербил твърди, че огромни пратки с оръжия са плучени през март и април т.г. с директни полети от румънското летище Отопени. Преобладаващата част били български гранати от ВМЗ. Останалите 100 тона оръжия (автомати АКМ и гранатомети АG-7) били румънски с износител румънския оръжеен завод C.N.Romtehnica. Иракското военно министерство също е посочено като получател на румънските оръжия, но проверката ни в Багдад установи, че договор и плащане от страна на военното министерство на Ирак няма.


На 25 май делегация от Ербил, водена от президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани, се срещна с премиера Бойко Борисов в София. Срещата не беше обявена публично и за нея се разбра дни по-късно след репортаж на медиите в Ербил. На сайта на президента Барзани беше публикувано съобщение, че Кюрдистан е поискал военна помощ от България. По-късно депутатът от БСП Елена Йончева попита в парламента Бойко Борисов защо срещата е била пазена в тайна и какво е обещала България. Премиерът отрече България да е обещавала военна помощ, но потвърди, че „има дългосрочни договори, които нашите военни заводи изпълняват“.

 

Тайната среща с президента на Кюрдистан и скандалът с българското оръжие за кюрдите съвпадат с предстоящата визита на Бойко Борисов в Турция. Българският премиер ще се срещне с президента Ердоган  утре в Анкара. Въпреки че според официалното съобщение на Министерски съвет повод за срещата е бежанската криза, една от горещите теми се очаква да бъде именно доставката на 200 тона българско оръжие за кюрдските бойци, които са свързани с кюрдската работническа партия ПКК, обявена от Турция за терористична. На срещата с българския премиер се очаква реакция от страна на Ердоган за военната подкрепа за кюрдите, която Турция би могла да изтълува като нарушаване на договора за членство в НАТО от страна на България и Румъния.

 

Източник: Център за близкоизточни изследвания

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5487 |12.06.2017 Силен трус в Турция, усети се и в България . 0| 6072 |09.06.2017 Нова победа за България в Световната лига! . 2| 5904 |08.06.2017 България ще остане с имиджа си на дестинация за алкохолен туризъм . 0| 5582 |07.06.2017 Председателят на БЛС: България е на първо място по доплащане в болниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads