Реклама / Ads
3| 5086 |30.09.2014 НОВИНИ

България изпраща оръжие срещу „Ислямска държава” за 6 млн. лв.

.
Леко въоръжение и боеприпаси на стойност близо 5 960 000 лв. е изпратила България като помощ на Ирак срещу „Ислямска държава". Това съобщават от Министерство на отбраната. Военната помощ е осигурена от военното министерство, което предоставя близо 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 милиона броя боеприпаси.
 

На 18 септември Министерският съвет е приел Постановление за условията и реда за предоставяне на спешна военна помощ на правителството на Република Ирак. Консултациите с иракското правителство и координацията по изпращането на помощта са осъществени от Външно министерство. Транспортирането на дарението е извършено с помощта на партньорски държави. То вече е получено и прието от иракската страна, уточняват от ведомството.

 

От съобщението, публикувано на сайта на Министерство на отбраната, става ясно, че правното основание за предоставянето на военната помощ е Резолюция на СС на ООН от 8 юни 2004 г. и Обща позиция на ЕС от 19 юли 2004 г., съгласно които доставки на оръжие и свързани с него материали за Ирак са допустими, когато същите са необходими на иракското правителство.

 

Влиянието на „Ислямска държава" на територията на Ирак в последните месеци се разраства. Експанзията придобива наднационален характер, като застрашава сигурността и стабилността на целия регион. На извънредно заседание Съветът „Външни работи" на ЕС от 15 август изрази силно безпокойство заради влошаването на сигурността и изключително тежката хуманитарна обстановка в страната. Действията на „Ислямска държава" бяха заклеймени.

 

От военното министерство припомнят още, че съветът е приветствал решението на отделни държави-членки за положителен отговор на призива на кюрдските регионални власти за спешно осигуряване на военна помощ.

Потенциал и реална възможност за противопоставяне на силите на джихадистите имат кюрдските сили за сигурност пешмерга.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5497 |30.09.2014 Ген. Тонев: Избирателна активност над 60 % предопределя бъдещето на България за следващите 10 г . 11| 5377 |29.09.2014 България призна вината си в Страсбург за ареста на Николай Цонев . 13| 6754 |29.09.2014 О.Октай: Тайна подкрепа на ДПС за ГЕРБ ще взриви България . 8| 7375 |29.09.2014 Бизнесмен дарява на България остров в Тихия океан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads