Реклама / Ads
80| 5779 |09.02.2012 НОВИНИ

България към Шенген: Крачка напред, но има още какво да се желае

.
София и Букурещ трябва да бъдат оценени положително в два поредни доклада на ЕК, за да преодолеят съпротивата на Холандия.
 

България и Румъния са постигнали напредък в борбата с корупцията и с организираната престъпност, но се нуждаят от повече усилия, преди холандското правителство да се откаже от ветото си върху членството на двете страни в Шенгенското пространство, отбеляза холандският министър на външните работи Бен Кнапен във връзка с междинния доклад на ЕК за двете държави, пише в. „Юропиън войс”, съобщава агенция Фокус. „Напредъкът е видим и в двете страни, особено в Румъния”, заяви Кнапен в сряда. „Това е крачка напред, но има още какво да се желае”, посочи още министърът.

Той повтори холандската позиция, че София и Букурещ трябва да бъдат оценени положително в два поредни доклада на ЕК, за да преодолеят съпротивата на Холандия и да се присъединят към Шенгенското пространство. Холандия е единственият член на свободната зона, който се противопоставя открито на влизането на двете страни в Шенген.

България и Румъния трябва да предприемат допълнителни действия в усилията си за реформиране на съдебната система и в борбата срещу корупцията, посочва публикуваният в сряда доклад на ЕК, като по този начин намали шансовете на двете страни да се присъединят към зоната на свободно движение в близкото бъдеще, коментира в. „Файненшъл таймс”.
Изпълнителната власт на ЕС се спря на напредъка на двете правителства в опитите да отговорят на европейските стандарти след последния доклад, който беше публикуван през юли 2011 година. Към България обаче бяха формулирани критики за твърде малкото мерки, които страната е предприела, за да осигури върховенството на закона, да предпази еврофондовете от злоупотреби и да се пребори с организираната престъпност.

Докладите на ЕК за България и Румъния в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка се следят внимателно, защото те отразяват готовността на двете страни да се присъединят към Шенгенската зона. Документът не успя да изчисти всички съмнения около двете страни, така че да преобърне твърдата съпротива на холандската управляваща коалиция срещу членството на София и Букурещ, която правителството на Марк Рюте прие, за да не загуби парламентарната подкрепа на крайнодясната партия.

България трябва да направи повече в борбата срещу корупцията и престъпността, се предупреждава в междинния доклад на Европейската комисия, пише германският вестник „Ди Цайт”. Българският премиер Бойко Борисов същевременно отблъсква отговорността от себе си. По-рано европейските официални представители определяха, че правителството му „има политическата воля” да се бори срещу корупцията и престъпността.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5973 |09.02.2012 Министър Ковачева: Докладът на ЕК не е шамар за България . 143| 5590 |06.02.2012 Кр. Георгиева: Ако България иска помощ, ще я получи . 68| 6258 |03.02.2012 Криза? Доставките на руски газ за България - с 30% надолу . 21| 5793 |03.02.2012 Поради малко егоистични причини подкрепих България за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads