Реклама / Ads
3| 6376 |27.09.2007 НОВИНИ

България лидер по корупция в ЕС, само Румъния е пред нас

.
Нищо ново - втори сме в черната класацията по корупция в Евросъюза. „Бият" ни само северните ни съседи - румънците. Индексът на корупция в България за 2007 г. е 4.1, а на Румъния - 3.7.
 
Сметката е направена от спецове по международния Индекс за възприятие на корупцията за 2007 г. на "Трансперънси интернешънъл". Средното ниво за ЕС е 6.5.

Индексът включва 14 експертни проучвания, които съчетават възприятие за корупцията в публичния сектор на 180 държави в целия свят. Държавите се класират в скала от 0 до 10, като стойност 0 означава възприятие за особено високи нива на корупцията, а 10 за изключително ниски нива на корупцията.

Изследването показва, че 40% от държавите, включени в него, са с индекс под 3. Най-напред в борбата с уродливото явление са Дания, Финландия и Нова Зеландия, които за пореден път оглавяват истинската класация, тази за минимални нива на корупция и имат индекс 9.4. Поначало скандинавските страни от години демонстрират нетърпимост към подкупите и рушветите, за каквото и ниво да става дума.

България е включена за първи път в изследването на корупционния индекс през 1998 г. със стойност 2.9. За периода от 1998 г. до 2002 г. изследванията показват бавно, но стабилно повишение на неговите стойности, т.е. малко сме почнали да се очовечваме.

Тревожно е, че за периода от 2002 г. до 2007 г. показателите на страната се движат около 4 пункта, като се отчитат по-леки спадове или покачвания. Всичко това показва, че в България няма политическа воля за борба с корупцията. Което е и очевидно, само дето политиците ни не го забелязват. Самата методика на "Трансперънси интернешънъл" отчита, че когато индексът е под 5, показва сериозни корупционни практики в публичния сектор и администрацията. Именно в тази „зона на здрача" се намираме ние от години. Дори перфектните ни отчети за работата на МВР и съдебната система не са успели да заблудят "Трансперънси интернешънъл". Очевидно е, че са и неподкупни иначе щяхме да сме до Дания и Финландия.

Определянето се базира на информация, получена от авторитетни международни институции като мнение на чуждестранния бизнес за възможностите му да инвестира в страната. Възможно е у нас да има неблагодарни чужди инвеститори, които нарочно ни накисват...

В изследването за България са използвани 7 независими източника, между които Световна банка, Фридъм хаус, Световния икономически форум.

Един от принципните показатели е свързан с това, доколко са били осъдени хора от висшите етажи на властта за корупция и доколко законодателната власт има ангажимента да се бори законодателно с явлението. Основният ключ за решаване на проблемите с корупцията е в ръцете на изпълнителната власт, категоричен е Огнян Минчев, председател на управителния съвет на "Трансперънси България".

money-1.jpgВ този смисъл особено важно място заемат начините, по които се провеждат обществените поръчки, търговете за концесии и други конкурси, добави Минчев. Обикновено те се правят „на тъмно", което направо шокира чуждестранните инвеститори. Това мнение на политолога обаче едва ли ще направи някакво впечатление на участниците в тройната коалиция, които имат свои данни за разцвета на борбата с корупцията.

Минчев продължава да пуска изтъркана плоча за непрозрачната концесия на магистрала "Тракия". Червените, които обещаха да разследват Сакскобургготски за въпросната далавера, сега управляват заедно с него и няма как да вадят кирливите ризи на НДСВ, коментират най-обикновени гласоподаватели, осъзнали най-сетне философията на даването на обещания и тяхното неизпълнение след като вземеш властта.

В крайна сметка, когато чуждестранните инвеститори планират разходите си в страна като България, те винаги планират и „черна тетрадка" с подкупите, които трябва да се раздават на различни нива. Това, от своя страна, избива в цените, които пък обезмислят оскъдното нарастване на доходите. В момента това не се осъзнава от учителите, които наивно искат 100-процентово увеличение на заплатите, което няма да получат.

От "Трансперънси" отбелязват още, че в новоприетите страни в ЕС извън България се наблюдава сериозно повишаване на индекса, включително и в Румъния, която за миналата година е имала индекс 3.1, а тази година е вече 3.7. В това отношение наследниците на даките ни водят на нас, наследниците на траките.

Най-устойчиви са българските резултати, което показва, че всички вече сме свикнали с нивото на корупция и се чувстваме удобно в това непрестижно положение.

От организацията съобщиха, че започват своето традиционно изследване за прозрачността за финансиране на партиите и коалициите за местните избори. То ще обхване Видин, Русе, Варна, Бургас, Хасково и Дупница, и ще бъде представено на 9 декември. Тогава по света се чества международния ден за борба с корупцията. Познавайки механизмите за „спечелване" сърцата на избирателите, отсега можем да кажем, че ще посрещнем Коледа като еднолични лидери в ЕС по ниво на корупцията. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6841 |18.09.2007 Държавният департамент на САЩ: Наркотрафикът в България е плод на корупция и лош съд . 3| 5064 |10.09.2007 Пресъхва инвестиционният поток към България и Източна Европа, спасява ни туризма . 4| 5373 |04.09.2007 "Der Standard": България е на опашката по производителност на труда . 5| 5408 |20.08.2007 Полумесецът в България грее все по-силно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads