Реклама / Ads
2| 5120 |06.12.2007 НОВИНИ

България е с най-корумпирана партийна система и правосъдие в ЕС

.
„Трансперанси интернешънъл” оповести в Берлин проучването си за корупцията в държавните и обществени институции в 60 страни. То отразява мнението и опита на гражданите от тези държави.
 
 

Радио Дойче веле

 

България е страната от ЕС с най-висок ръст на корупция в съдебната система, партиите и здравеопазването. Това става ясно от представеното днес в Берлин проучване на организацията „Трансперанси интереншънъл". То е проведено сред граждани и отразява тяхното възприятие на ситуацията с корупцията в страните им и техния опит при даване на подкупи.

Какво сочи барометърът за институциите в България?

По скалата на тази организация България получава индекс от 4,3  за корупция в политическите партии и правосъдието и 4,2 за - корупцията в законодателната власт. Висок е и ръстатът на корумпираност в здравеопазването: 4,1 пункта. За сравнение: с изключение на Полша, която има четири пункта и Литва - 3,9 пункта, почти всички останали страни в ЕС са с индекс от два до три пункта. А ако се сравни с предишни статистики през последните три години възприятието на българите към корупцията в здравеопазването се е увеличило и заема вече първите места в националния барометър. 

Като цяло Румъния се е представила по-добре от България.

 Индексът на корупция в нито една от румънските институции не надвишава четири пункта. Средно измерената степен за ЕС е 3,7 за корупция в партиите и 2,9 пункта в законодателната власт.

Българските партии са на едно ниво с боливийските по степен на корумпираност

А що се отнася до страните извън ЕС нивото на корупция в България е близко до това в страните от Латинска Америка. В Боливия, например, има същият ръст на корумпираност в партиите, както в България - 4,3 пункта. Така поне смятат гражданите на тези две страни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4844 |20.11.2007 Волен Сидеров: Готов съм да работя с всеки за България, но без условия . 2| 5169 |20.11.2007 Die Presse: В България строят върху ценни природни зони . 4| 5069 |20.11.2007 България пак заляна; и приказки текат из ведро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads