Реклама / Ads
6| 5819 |02.05.2012 НОВИНИ

България се нареди до Гвиана и Бенин по "свобода" на медиите

.
"Фрийдъм хаус" направи класация за свободата на медиите в 196 страни. За наше голямо разочарование България попада в групата на частично свободните, делейки едно и също място с Унгария. Малко след страната ни се нареждат Индия, Монголия, Ботсвана, както и Хърватия и Румъния, които попадат съответно на 83-о и 86-о място.
 

 

В челото на класацията на свободните медии традиционно се нареждат страните от Скандинавския полуостров – Финландия, Норвегия и Швеция.

България заема 10-а позиция сред останалите държави от Централна и Източна Европа, в която рязко пада свободата на медиите.

 

В групата на свободните държави в Източна Европа "Фрийдъм Хаус" поставя Естония, Чехия, Словакия, Литва, Полша, Словения и Латвия. Ситуацитя в Македония, Украйна и Унгария пък чувствително се влошава.

 

В Русия новите медии са постигнали известен напредък в смекчаването на почти пълния контрол на държавата върху основните медии, но той трябва да бъде затвърден, отбелязва "Фрийдъм Хаус". Организацията допълва, че значително подобрение е постигнато в Грузия, Косово и Черна гора.

 

В челото на класацията традиционно се нареждат страните от Скандинавския полуостров – Финландия, Норвегия и Швеция.

 

Според данните на "Фрийдъм Хаус" по-малко от 15% от световното население живее в страни, където се наблюдава пълна медийна свобода, което е най-ниското ниво от десетилетие насам. Все пак това е първият доклад от 8 години, в който се посочва, че свободата на медиите в света не намалява.

 

Докато в повечето региони не е регистриран спад на медийната свобода миналата година, а в арабския свят дори е отбелязано подобрение, Северна и Южна Америка са единствените континенти, на които медийната свобода се е влошила. Макар САЩ да продължават да имат едни от най-свободните медии в света, те регистрират лек спад заради арестите и тормоза на журналисти, отразяващи движението "Окупирай", изтъква организацията.

 

Докладът е публикуван преди Световния ден на свободата на медиите, който се отбелязва на 3 май.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 7023 |25.04.2012 Борисов към Ромпой: Европа да е спокойна за България! . 17| 6483 |24.04.2012 България е с най-ниско почасово заплащане в ЕС . 19| 6513 |23.04.2012 Журналист: България трябва да благодари на Саркози, че си отива . 86| 6452 |22.04.2012 Първанов: По-доброто бъдеще за България минава през “Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads