Реклама / Ads
16| 5297 |04.10.2013 НОВИНИ

България се нуждае от още средства за бежанците

.
Кристалина Георгиева Източник: Булфото
Страната ни има нужда да се отпуснат още средства заради казуса с бежанците. Трябва да сме готови да ги приемаме, това е наше задължение.
 

Това каза на пресконференция в БЧК Кристалина Георгиева, еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

„Трябва да се стараем колкото се може по-бързо да създадем условия те сами да могат да се издържат. Колкото повече работим за това тези, които имат капацитета да работят, толкова по-лесно за тях и за България”, добави Георгиева.

„Грижата за бежанците е грижа на страните, подписали Конвенцията за бежанците. България е получила 15 милиона евро от комисията, от които 2,6 милиона лева са помощ за справяне с бежанците. Тази сума е малка”, коментира еврокомисарят.

„В началото на седмицата пратихме екип в България, Малта, Гърция, за да направят препоръка и министрите на външните работи да вземат положително решение. Страната ни има нужда от тази помощ – да се отпуснат още средства за България, посочи Георгиева.

Те постъпват в рамките на месец и трябва да бъдат усвоени в рамките на 6 месеца. България работи за апликация в комисията за догодина, по-догодина, когато ще трябва да работим по посрещането на този проблем”, добави еврокомисарят.

Георгиева разясни, че България има големи резерви в структурните и кохезионните фондове – в социалния и за селските райони. Те могат да се използват за помощ на българите в регионите, където се приемат бежанците.

„Моето послание към бежанците беше следното: вие също трябва да сте търпеливи към нас, защото досега не сме имали такъв проблем, не сме богата страна. Българите сме добри хора, но това нещо за нас е нещо ново. Хората се боят да няма между вас терористи”, добави Георгиева.

По думите й в случай на голям приток на бежанци България може да помогне със сглобяеми къщи, отопляеми палатки – всичко, което страните държат в резерв. „Да се надяваме, че това няма да се случи, но имаме готовност да го направим”, каза още еврокомисарят.

„Никой не е застрахован, че някой ден няма на нас да ни се наложи нещо подобно. България се нуждае от съдействие, комисията ще се отнесе сериозно към това”, добави Кристалина Георгиева.

Тя посочи, че в Сирия има иракски и палестински бежанци. Сирийските бежанци идват в България не защото искат да се превърнат в товар на нашата страна, а защото в отчаянието си, ние сме тяхната надежда, заяви още тя. „Това е най-тежката хуманитарна криза. Имам морална отговорност към моята страна и сирийците, които са дошли, за да им бъде помогнато в България. Това е третото ми посещение по темата със сирийските бежанци. Този проблем, на фона на мащаба на сирийската криза, не изглежда голям, но за България фактът, че проблемът не е съществувал, е много тежък”, добави еврокомисарят.

БЧК прави всичко, за да подпомогне държавните институции, в казуса с бежанците, коментира казуса председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров. Той коментира напредъка по набирането на средства. „Отправихме един апел към българския народ, заради състоянието в страната. Открихме номер 1466 с трите мобилни оператора, до момента имаме 22 000 лева. По банковата сметка имаме финансов ресурс от около 35 000 лева”, посочи Григоров.

„Най-важното е, по молба на правителството, помолихме организацията в Женева да бъде съпричастна и да помогне. Федерацията отвори фонд за бедствия и БЧК получи 170 000 швейцарски франка. Тези средства ще бъдат разпределени целево за най-нуждаещите се. БЧК предостави огромна помощ от одеяла, легла, храна и всичко друго необходимо”, добави той.

„БЧК взе спешни мерки и деблокира своя бедствен резерв и отпуснахме допълнително комплекти за 1000 души, които са вече на място. БЧК прави всичко това, за да подпомогне държавните институции. Ще продължим тази дейност”, обясни Григоров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5481 |03.10.2013 Стефан д-р Чолаков осъди България . 11| 5899 |02.10.2013 Френска петиция: Кажете "не" на Румъния и България за Шенген . 6| 5279 |01.10.2013 България към ЕС: Дайте повече пари за бежанци до 2020 г. . 1| 5291 |01.10.2013 Бури и порои вилнеят в Североизточна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads