Реклама / Ads
11| 5809 |22.06.2010 НОВИНИ

България остава без медицински сестри?

.
Броят на медицинските сестри в България е критично нисък, наблюдава се тенденция за траен отлив от професията, а стотици медицински сестри напускат страната.
 

Това каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов по време на кръгла маса в Народното събрание, организирана по инициатива на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). „Българското сестринство е в дълбока криза поради липса на политика за развитие на сектора в последните 20 години, почти 50% от сестрите са напуснали страната или професията“, заяви председателят на асоциацията Станка Маркова.
По думите й след влизането на страната ни в Европейския съюз всяка година емигрират около 1200 медицински сестри. Друг тревожен факт е застаряването на кадрите.По данни на асоциацията у нас работят 29 150 медицински сестри на средна възраст 47 години, а 2331 са в пенсионна възраст. Отделно има нужда от още 35 000 сестри, за да се достигне минималното съотношение лекари–медицински сестри.

Според Станка Маркова при обявените от университетите места за прием на медицински сестри и акушерки ще са необходими около 100 години, за да достигнем необходимия минимум. Като проблем бяха отбелязани липсата на здравни грижи в болниците, което удължава и оскъпява лечението, липсата на структура за рехабилитационни грижи в извънболничната сфера, както и на стандарт за домашни здравни грижи.

От БАПЗГ предлагат началната стартова заплата на медицинските сестри да бъде не по-ниска от 2,5 минимални работни заплати за страната и настояват да участват в договарянето на Националния рамков договор.Асоциацията предлага и целево финансиране от здравната каса за заплащането на медицинските сестри, работещи при общопрактикуващи лекари, съобразно броя пациенти и извършената дейност.Според експертите е необходимо да бъде разработена единна методика за разпределяне на финансовите средства в лечебните заведения.Друг начин да бъде донякъде компенсиран недостигът на кадри е в болниците да бъде въведена професията "здравен асистент".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5698 |19.06.2010 Н.Караджова: България няма нужда от референдум за "Белене" . 29| 7960 |19.06.2010 България - първенец по секс услуги . 1| 4836 |17.06.2010 България и Израел разбиха банда за отвличания . 7| 6027 |16.06.2010 Наркомагнат мести империята си в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads