Реклама / Ads
2| 4581 |11.02.2013 НОВИНИ

България - първенец в ЕС по пристанищен контрол

.
България преизпълни с близо 200% ангажимента си по Парижкия меморандум за държавен пристанищен контрол. В страната ни са направени 569 проверки.
 

Това става ясно от годишния отчет на Изпълнителна агенция „Морска администрация”. Тези резултати нареждат България на първо място от всичките 27 държави-членки на меморандума. Това съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Проверките са част от новия инспекционен режим на Парижкия меморандум за държавен пристанищен контрол, който влезе в сила в началото на 2011 г. Тяхната цел е постигане на по-стриктен и по-чест контрол върху корабите с лоши показатели по безопасността и същевременно с това облекчаване режима на инспекциите за останалите.

В тази връзка плавателните съдове са разделени по два приоритета като всяка държава-членка на меморандума трябва да покрие определен минимален брой проверки по всеки от тях. Морска администрация отчита, че няма пропуснати проверки на кораби с Приоритет I, а в резултат на инспекциите са задържани до отстраняване на нередностите 25 кораба.

Само за последната година Морска администрация е получила и обработила над 180 сигнала за бедствие и е провела 41 операции по търсене и спасяване, съвместно с другите ангажирани институции и доброволни сдружения.

В резултат на тези действия са спасени 61 човешки живота. В рамките на отчетния период успешно стартира и използването на електронна система за тестово изпитване на моряците за придобиване на правоспособности.

Предварително бе проведена мащабна разяснителна кампания. Направена бе и демонстрационна версия, достъпна на интернет страницата на агенцията, на която да се извършват тренировки от лицата, които ще се явяват на изпит.

След въвеждането на електронно изпитване рязко са намалели жалбите от морските лица за субективизъм, пристрастност или корупция на членове на изпитната комисия. Сред другите акценти от отчета на агенцията са въвеждането на международни и европейски законодателни актове в областта на водния транспорт, работата по проекти и подобрените условия за работа на служителите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 5572 |08.02.2013 Цветанов: Терористите са напуснали България в самия ден на атентата . 41| 5216 |08.02.2013 Борисов: България ще получи повече средства от ЕС . 24| 5877 |08.02.2013 Чехия, България и Румъния недоволни от бюджета на ЕС до 2020 г. . 13| 6107 |08.02.2013 България - в топ 30 в света по ниски цени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads