Реклама / Ads
50| 5428 |10.12.2012 НОВИНИ

България победи "Зееви" след 11-годишна съдебна сага

.
България окончателно блокира опита на израелската компания "Зееви Холдингс Лимитид", която приватизира през 2001 г. Авиокомпания "Балкан" да получи признаване и изпълнение на арбитражно решение в САЩ, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите.
 

През 2001 г. приватизаторът на авиокомпания "Балкан" ЕАД заведе международно арбитражно дело срещу България. "Зееви" упорито твърдеше, че България е нарушила клаузи по договора за приватизация и претендира за обезщетение в размер на повече от 220 млн. долара и лихва за забавяне.

България направи възражения срещу юрисдикцията на арбитража и предяви насрещни претенции срещу "Зееви".

През 2006 г. арбитражният състав постанови, че и двете страни са нарушили приватизационния договор и дължат обезщетение за вреди. Арбитражният състав осъди България да заплати на "Зееви" 10 360 143,79 долара, както и лихва върху сумата до окончателното изплащане.

България не изпълни доброволно арбитражното решение, тъй като счете, че разполага с основателни възражения по чл. 5 от Нюйоркската конвенция за признаване и изпълнение на чуждестранни арбитражни решения.

Член 15.3 от договора за приватизация на авиокомпания "Балкан" гласи, че изпълнението на арбитражно решение срещу държавата може да бъде проведено единствено в България в съответствие с разпоредбите на българското право. През 2007 г. "Зееви" заведе дело в Израел с искане за потвърждаване на арбитражното решение и през 2009 г. Върховният съд на Израел го потвърди. Върховният съд посочи, че чл. 15.3 от приватизационния договор не ограничава възможността на "Зееви" да иска потвърждаване на арбитражното решение извън България, а евентуално се отнася само за неговото принудително изпълнение.

През 2008 г. "Зееви" заведе дело за признаване и изпълнение на арбитражното решение в САЩ, но през март 2011 г. Федералният съд за южния район на Ню Йорк отхвърли тази молба.

"Зееви" обжалва, но на 24 август 2012 г. Федералният апелативен съд на САЩ за втори окръг потвърди решението на първия съд. Съдът постанови, че чл. 15.3 е валидна клауза за избор на съд, която задължава "Зееви" да търси признаване и принудително изпълнение на арбитражното решение само в България.

Съдът отхвърли твърденията на "Зееви", че българската съдебна система е несправедлива, неефектива и предубедена. Съдът също постанови, че "Зееви" не може да се ползва от решението на съда в Израел, тъй като той неправилно е тълкувал клаузата за избор на съд според израелското право, а не според приложимото българско право.

Pешението е окончателно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5151 |07.12.2012 ЕК: България и Румъния отговарят на всички критерии за Шенген . 5| 5750 |06.12.2012 ЕК ще разследва „зелената” такса в България . 40| 7177 |05.12.2012 Обама за Бойко: Ако бях в България, щях да гласувам за вас . 118| 9617 |03.12.2012 Обама: България се очертава като лидер на Балканите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads