Реклама / Ads
10| 5419 |17.12.2013 НОВИНИ

България подписа за Шах Дениз 2

.
Пламен Орешарски Източник: Булфото
Днес направихме реална стъпка по отношение на диверсификацията на доставките на газ към България, заяви министър-председателят Пламен Орешарски в Баку.
 

Той присъства на официалната церемония по подписване на крайното инвестиционно решение на проекта "Шах Дениз 2" и се срещна с президента на Азербайджанската република Илхам Алиев, предаде Ройтерс. Премиерът Орешарски благодари за поканата и определи церемонията като историческа.

Подръжниците на проекта на Азербайджан за газ "Шах Дениз 2" подписаха окончателното инвестиционно решение във вторник. Споразумението, което е за общо 28 млрд. долара инвестиции, бе подписано в столицата на Азербайджан.

Министър-председателят Орешарски се срещна с г-н Алиев в резиденцията на президента. „Енергетиката е само част от нашите двустранни отношения и тя би могла да бъде много мощен стимулатор за развитието им", заяви по време на разговора президентът Алиев. От своя страна министър-председателят Пламен Орешарски изтъкна, че днешната церемония е дала добри възможности за дискусия с лидерите на различните държави.

В рамките на срещата между премиера Орешарски и президента Алиев беше обсъдена възможността за стартирането на авиолиния между България и Азербайджан с цел по- активни контакти между двете държави, привличането на повече инвестиции от Азербайджан в България и повече туристи.

Теми на разговора бяха и възможностите за партньорство и инвестиции в областта на газификацията, банковия сектор и туризма. Премиерът Орешарски и президентът Алиев се договориха през следващата година да се проведе заседание на Смесената комисия на България и Азербайджан. Преди това ще бъдат уточнени реалните възможности в секторите, в които двете страни могат да си партнират с цел инвестиции.

„Енергийните проекти са само началото на доброто ни партньорство", изтъкна президентът Алиев. България е главният партньор от първия етап на проекта, като в същото време от консуматор тя може да се превърне в транзитна страна по отношение на доставките. „Ние сме инвеститор номер едно в Грузия, инвестираме в Швейцария, в Румъния, в Русия, във Франция", подчерта президентът и добави, че политиката им е да инвестират само в страни, в които имат споразумение с правителството. Той отбеляза, че може да се работи съвместно и за газификацията в България.

„За нас Азербайджан е стратегически партньор и ще продължаваме да ви подкрепяме", категоричен беше по време на срещата министър-председателят Пламен Орешарски.

Премиерът Орешарски се срещна и с министъра на културата и туризма на Азербайджан Абулфаз Караев. По време на разговора също беше обсъдена възможността да има авиолиния между България и Азербайджан. Беше решено в края на април 2014г. да се проведат Дни на културата на България в Азербайджан, след като се проведе туристическо изложение на 5 и 6 април.

Обсъдени бяха и различни възможности за партньорство в областта на туризма и по-специално – азербайджански компании да инвестират в България, както и различни начини за обмен на информация между двете страни.

Беше разгледан и въпросът за подписване на споразумение в областта на инвестициите и максимално да се ускори процесът за издаване на визи между двете страни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5356 |17.12.2013 Б. Димитрова: 200 000 желаят да напуснат България . 44| 5769 |16.12.2013 Бареков кани Надежда Нейнски в "България без цензура" . 6| 4881 |16.12.2013 Първанов: Протестите в България продължават до евроизборите . 30| 7044 |16.12.2013 Миков: България е врата към Европа, широко отворена за Китай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads