Реклама / Ads
5| 4446 |31.01.2017 НОВИНИ

„Да, България" поиска ревизия на синдиците на КТБ

.
Партия ”Да, България” призовава дейността на синдиците на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде подложена на пълна ревизия.
 
В отворено писмо до президента Румен Радев, служебния премиер Огнян Герджиков и служебния финансов министър Кирил Ананиев партията предупреждава, че "чрез бездействия и ненавременни действия, синдиците създават рискове от вторично разграбване на активите на фалиралата банка и увреждат интересите на нейните кредитори".


От "Да, България" припомнят, че след фалита КТБ се управлява от Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите в банките, който е и най-големият й кредитор. Председател на Управителния съвет на фонда е Радослав Миленков, който беше назначен от бившия премиер Бойко Борисов в края на 2014 г.

"Под ръководството на Миленков и синдиците, информацията за КТБ беше ограничена до спорадични отговори на депутатски въпроси и няколко публикации на разследващи журналисти. Те засилват опасенията, че се извършва преразпределяне на активи на фалиралата банка на тъмно - централата на КТБ и множество други недвижими имоти, най-голямата фирма за търговия с електроника "Техномаркет"  печатницата на медийната група на Делян Пеевски и др. Продължават опитите за придобиването на военния завод "Дунарит", пише в писмото, подписано от председателя на партията Христо Иванов.

"Да, България" подчертава, че българските граждани имат право да бъдат информирани за начина, по който се

извършва събирането на активите на фалиралата банка, защото държавата е изтеглила 3 млрд. лв. заем, с който гарантираните влогове в нея да бъдат изплатени.

"Огласени бяха факти, че синдикът Кристи Маринова е обслужвала счетоводно  адвокат Момчил Мондешки, осъждан за измама и обсебване, а в същото време активи, заложени в КТБ, стигат до този адвокат", се посочва в отвореното писмо.

 

От партията настояват за пълна ревизия на дейността на синдиците, събрали досега, според публикации, 3-4% от активите, и при установени нарушения те да бъдат огласени, а синдиците и ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете да бъдат сменени. Сред другите им искания са да се направи финансов анализ на фонда и да се обяви очакваната му загуба от фалита на КТБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5819 |30.01.2017 Да се спрат 4 обществени поръчки в МВР, поиска АБВ . 4| 4247 |30.01.2017 Герджиков разпореди ревизията на ”Борисов” . 3| 4501 |27.01.2017 И Радев като Борисов поиска стабилност от служебното правителство . 2| 4032 |19.01.2017 Цацаров поиска да се отложи дебата за доклада от европейските прокурори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads