Реклама / Ads
1| 4642 |04.10.2017 НОВИНИ

България пред наказателна процедура заради опасния жп транспорт

.
България е заплашена две наказателни процедури за нарушение в областта на транспорта. Европейската комисия настоява страната ни да осигури безопасен железопътен транспорт. Имаме два месеца да приведем всички национални правила в съответствие със законодателството на Европа.
 

Въпросната директива изисква от държавите-членки да създадат независим орган по безопасността и независим разследващ орган на произшествия и инциденти. Тя също така изисква разпределяне на задачите и отговорностите за безопасността между различните заинтересовани страни от железопътния транспорт с цел да се гарантира, че те не се припокриват и не си противоречат помежду си.

 

До момента обаче България не е успяла да осигури независимостта на разследващия орган и да му предостави достатъчно ресурси. Ако не предприемем спршни мерки Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу нея. В областта на устойчивия транспорт Еврокомисията поиска от България да транспонира изцяло правилата на ЕС относно разгръщането на инфраструктура за алтернативни горива (Директива 2014/94/ЕС).

 

Основната цел на директивата е да установи обща рамка за широкомащабно разгръщане на инфраструктура за алтернативни горива в Европа. Това е от съществено значение, за да се намали зависимостта на транспорта от петрола, да се смекчи въздействието му върху околната среда и по този начин да се укрепи водещата роля на Европа в борбата срещу изменението на климата. Директивата определя минимални изисквания за изграждането на инфраструктура за алтернативните горива, включващи зарядни точки за електрически превозни средства и точки за зареждане с природен газ и водород.

 

Решението трябваше да бъде приложено до 18 ноември 2016 г. най-късно. Въпреки това България само частично е уведомила Комисията за мерки за транспониране на директивата в националното право. В срок от два месеца България трябва да уведоми Комисията за тези мерки. В противен случай Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС. Спешно трябва да се създаде и независим орган за разследване на произшествия. От Брюксел настояват още правителството да осигури възможност за доставка на алтернативни горива.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4819 |04.10.2017 Непредставително, но много точно: 73% от българите не одобряват оставането на Делян Добрев в парламента . 2| 5233 |04.10.2017 В процъфтяваща (по Борисов) България: Стареем, намаляваме и няма кой да работи . 0| 4143 |04.10.2017 Kaufland България за поредна година подкрепя националната кампания „Не продаваме алкохол на непълнолетни“ . 0| 5135 |04.10.2017 В Албания: Българите имат проект ”Велика България”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads