Реклама / Ads
0| 4250 |02.01.2019 НОВИНИ

България е председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество за 6 месеца

.
12 държави са обединени в Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Източник: topvesti
България е новият ротационен председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) за първите шест месеца на 2019 г. В организацията освен нас членуват още Албания, Армения, Азербайджан, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна.
 

Ротационното председателство на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, е обвързано с редица отговорности от българска страна, съобщиха от МВнР.

 

Днес в Организацията е  най-представителната и институционално развита организация в Черноморския регион. В нея освен България членуват още Албания, Армения, Азербайджан, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна.

 

Под мотото „Море от възможности“ Българското председателство ще работи за развитието на ЧИС като проектно-ориентирана организация. Специален акцент ще бъде поставен върху сътрудничеството в областите на културата, транспорта и опазването на околната среда, съобщават още от външното ни ведомство. България ще работи и за насърчаване на пълноценното взаимодействие между Европейския съюз и ЧИС. 

 

Председателството ни ще работи също за задълбочаване на бизнес контактите между страните от региона, но и за по-нататъшното засилване на синхрона в работата на ЧИС и неговите специализирани органи. Те включват Парламентарната асамблея на ЧИС (ПАЧИС), Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), Международния център за черноморски изследвания (МЦЧИ) и Съвета на бизнес средите. Друг приоритет на председателството ни е да се продължат процесите за реформиране и адаптиране на организацията към съвременните предизвикателства.

 

Организацията за черноморско икономическо сътрудничество е създадена през 1992 г. България е сред 11-те учредителки, а тази годишното председателстване е четвърто за страната ни.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4372 |02.01.2019 Родителите на Стефан: България е от малкото страни, която не лекува пациентите си . 0| 3833 |01.01.2019 Румъния поема председателството на Съвета на ЕС . 0| 4218 |31.12.2018 Председател на Съвета на ЕС от утре е Румъния . 2| 5288 |31.12.2018 Няма данни за раждаемостта през 2018 в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads