Реклама / Ads
3| 7341 |30.11.2010 НОВИНИ

България притисна ЕС заради "Набуко"

.
"Няма да спра проекта за "Набуко", но с него ще минем разрешение ни дефицит". Това заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов по .
 


Той не си спести критиките към Европейската комисия за това, че не оказва достатъчно подкрепа за газопровода "Набуко".


"Моето предложение е за страните, участващи в "Набуко", гаранциите, които те ще предоставят пред ЕИБ или ЕБВР...да бъдат отписани от дефицитите на тези страни", настоя Борисов.


По  време на пресконференция в рамките на енергийния форум "Енергетика без граници - от национален към регионален подход" в София
Райнхард Мичек, изпълнителен директор на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл", заяви, че догодина трябва да финализираме финансовите процедури. Това означава, че всички шест компании участнички в проекта трябва да осигурят необходимото финансиране и държавни гаранции.

България трябва да може да докаже през 2011 година способността си да предостави държавна гаранция в размер на 2 млрд. евро по проекта "Набуко", а дали това ще се разглежда в рамките на Маастрихтските критерии на ЕС или не, е нещо, което зависи от разговори между ЕК и финансовите министри на държавите участнички в проекта, каза още Мичек. 

Стойността на "Набуко" е 8 млрд. евро, каза Райнхард Мичек. Седемдесет процента от финансирането ще бъде под формата на заеми, а останалите 30 процента или 2.4 млрд. евро се поделят между шестте участнички - RWE (Германия), OMV (Австрия), MOL (Унгария), Transgaz (Румъния), Botas (Турция) и БЕХ (България).

Това прави по 400 млн. евро средства от всяка от страните, но към това финансиране трябва да се добавят и гаранции за заемното финансиране, така че всяка от страните трябва да гарантира общо 2 млрд. евро, обясни Мичек.

Тъй като три от компаниите са листнати на борсата, гаранциите по заемите ще бъдат поети от акционерите, а останалите три компании, които са държавни, ще трябва да предоставят държавни гаранции, добави още той.

Схемата на финансиране на проекта е сложна и както при подобни проекти от такъв мащаб гаранциите се предоставят поетапно с нарастване на строителните дейности, а след това отново постепенно биват снемани, докато проектът излезе на печалба, обясни ръководителят на компанията "Набуко".

Директорът на българската компания - "Набуко България", Кирил Темелков заяви, че най-високата гаранция ще трябва да бъде предоставена непосредствено преди да заработи газопровода, а именно през 2015 г., но още следващата година България трябва да е готова да гарантира финансирането.

Има достатъчно газ за на "Набуко", увери Райнхард Мичек и посочи, че гаранция за това, освен синьото гориво от Ирак и Грузия, дава още и новото находище в Азербайджан, а също и залежите в Туркменистан.

"Набуко" е уникален проект, защото предоставя 50 процента от капацитета на тръбата за ползване от трети страни, изтъкна Мичек. Капацитетът е програмиран на 31 млрд. куб. метра годишно, тоест 15 млрд. куб. метра ще могат да се ползват от друг доставчик. Не изключваме нито един източник и доставчик на газ, включително и Русия, каза Мичек в отговор на въпрос. Той подчерта, че проектът "Набуко" е проевропейски, а не противоруски. Важно е да се запази характерът на проекта - да се осигури алтернатива на доставките на газ за Европа, каза Мичек.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5466 |30.11.2010 С. Кириенко: България ще изпревари страните от Балканския регион . 3| 5338 |30.11.2010 ЕК ни наказва заради мръсния въздух . 54| 7884 |30.11.2010 Борисов: Очаквам обвинения заради „Белене” . 2| 5395 |30.11.2010 Хванаха TИР превозвал хероин за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads