Реклама / Ads
0| 5116 |14.06.2011 НОВИНИ

България и Румъния партньори, не конкуренти за Шенген

.
Днес вътрешните министри на България и Румъния дискутират напредъка на двете държава по отношение на предстоящото присъединяване към Шенген.
 

Това стана по време на международна конференция „Членството на България и Румъния в Шенген - между техническите критерии и промените в европейския и международен контекст.", на която присъстват посланиците на страните-членки от ЕС.

От изказванията на двата външни министри обаче ясно личеше, че всеки един от тях бе избрал различна тактика, за да направи това. Министър Цветанов предпочете да се оплаква от несправедливото обвързване на членството ни в Шенген с механизма за сътрудничество и контрол. За разлика от него румънският му колега Траян Константин Игаш с впечатляваща презентация направи реклама на румънския напредък.

По думите му Румъния е въвела модерна система за видео наблюдение със сензори в най-рисковите гранични зони; специалната система за охрана на Черно море, оборудвали са служителите си със специални телефони със сателитна връзка за зоните, трудни за контролиране. Вече има въведена система за преследване по GPS в реално време. По отношение на миграционните потоци, Румъния е разработила национална система за миграция, предстои откриването и на нов миграционен център в Гюргево. Игаш изтъкна, че страната му полага ефективни мерки за противодействие с корупцията, която вече е оценена по достойнство от европейските ни партньори.

От своя страна българският вътрешен министър Цветан Цветанов посочи, че между България и Румъния е нямало конкуренция по пътя към Шенген и двете страни са работили съвместно.

Имахме една цел - покриване на критериите за Шенген, заяви той и допълни, че препъни камък са се оказали политическите послания, излезли на преден план заради предстоящите избори наесен.

„Това показа липсата на национален консенсус, на национални приоритети," подчерта той.

Цветанов благодари на страните-членки на ЕС, които се оказаха скептици за нашето членство в Шенген. Благодари за обективните оценки, благодари и на френското, германското и холандското правителство, че са изпратили свои представители на място да проверят готови ли сме за Шенген.

Силовият министър подчерта, че за членството на двете страни на преден план е излязла темата за механизма за сътрудничество и контрол. „Никъде няма подобна обвързаност," изтъкна той и допълни: „Ние много добре правим равносметка."

Министърът посочи, че представителите на Европол, които също присъстват на конференцията, ще посочат редицата успешни полицейски операция.

Присъединяването на страната ни към Шенген не е привилегия, то е отговорност, категоричен бе той.

От Института „Отворено общество" пък представиха интересни данни от проучване, направено през февруари-март тази година, относно позицията на българите за присъединяването ни към шенгенското простанство.

Според данните 67% от българите подкрепят това членство, едва 6% са против. За 43% от българите членството в Шенген е лично важно за тях. За 1/3 пък е толкова важно, че то да повлияе на вота им през есента. 38% биха одобрили отлагане на членството ни в Шенген, ако е свързано с допълнителни реформи.

Оказа се, че българите дават по-малка подкрепа на членството ни в еврозоната, например. 34% подкрепят замяната на българския лев с еврото, а 4-5% са против.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5291 |13.06.2011 Близки на Чората обмислят да съдят България в Страсбург . 12| 4524 |13.06.2011 България иска да е под противоракетния щит . 6| 5353 |11.06.2011 България си върна 20 000 контрабандни антики . 37| 4853 |10.06.2011 Станишев: Борисов превърна България в еднолично дружество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads