Реклама / Ads
22| 5820 |19.03.2011 НОВИНИ

България на съд за енергиен монопол?

.
Eвропейската комисия се готви да заведе дело срещу България за това, че не прилага европейското законодателство за либерализация на енергийния пазар, научи “Труд” от добре информиран източник в Брюксел.
 

От 2009 година комисията води процедура за нарушение срещу страната ни заради монополно положение на традиционните доставчици в преносните мрежи. Тя премина и през финалната си фаза преди съда - изпращане на последно предупреждение.

“Очаква се комисията да даде България на Съда нa ЕС в Люксембург малко преди лятната ваканция на институциите - през юни или през юли”, каза пред “Труд” източникът.

“Мога да потвърдя, че това е продължаваща процедура и че ние не сме я спирали”, заяви Марлене Холцнер, говорителка на комисията по енергетика.

Досега са известни две писма - официално уведомление и мотивирано становище - с които комисията е обяснила на правителството, че не прилага цялостно и правилно т. нар. Втори енергиен пакет. Отговорите на българските власти не са удовлетворили комисията и тя им е изпратила трето писмо, което според източника те са скрили.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се е опитало да обясни липсата на достъп на алтернативни доставчици до газопреносната мрежа със споразумение от комунистическо време между Народна република България и СССР. То обаче се отнася до транзитните газопроводи, а не до тръбите на “Булгаргаз”.

Наесен комисията може да започне и втора процедура за нарушение срещу България, защото страната е сред най-изоставащите за въвеждане във вътрешното си законодателство на Третия енергиен пакет - директиви и регламенти, които изискват отделяне на доставката от преноса на енергия, повишаване на правата на потребителите и създаване на независим енергиен регулатор.

Срокът да имаме такова законодателство изтече на 3 март, когато еврокомисарят по енергетикатаГюнтер Йотингер предупреди, че ще чака закъснелите най-много до есента. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 96| 6196 |17.03.2011 Станишев: Да не превърнем България в жертва заради Фукушима . 14| 6188 |17.03.2011 Световната Банка смъмри България, оставила хората без лекар . 25| 8208 |17.03.2011 Каним си японци в България; "оправят" ни . 5| 5313 |16.03.2011 Проектодоклад може да ощети България с до 3 евромандата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads