Реклама / Ads
0| 3995 |02.11.2018 НОВИНИ

България, Сърбия, Гърция, Румъния и Израел договориха мега проекти

.
Бойко Борисов, Александър Вучич, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и Бенямин Нетаняху.
По темата енергетика лидерите на петте държави прегърнаха идеята да получават газ от Израел. Синьото гориво ще бъде доставяно от газопровода – Израел, Кипър, Гърция, до газов хъб ”Балкан”, а оттам и за Румъния, и Сърбия. Балканските страни започват работа и по обща кандидатура за домакинството на световното първенство по футбол през 2030 г.. Мондиал, който ще отбележи и 100 годишния юбилей на турнира.
 

„В този хъб ще идва и руска газ, и от българските, и румънски находища в Черно море. На практика ще имаме избор да купим най-евтиния газ, и конкуренцията ще намалява цените, а няма да ги вдига”, обясни Бойко Борисов.

 

Мега транспортни и енергийни проекти с участието на България, както и амбиция за домакинство на световно първенство по футбол – това е резултатът от срещата на високо ниво в Евксиноград между лидерите на Израел, Гърция, Румъния, Сърбия и България.

За нова магистрала, която свързва България с Гърция, се споразумяха Алексис Ципрас и Бойко Борисов. Скоростното трасе ще е от Александруполис до магистрала "Тракия". Предстои и модернизация на железопътното трасе Александруполис – Бургас. Линията щяла да е съвременна и скоростна, съобщава бТв.

 

„Ще подчертаем нашата воля да придвижим бързо тези проекти и ще създадем едно съвместно дружество, което да ги изгради, каза премиерът на Гърция Алексис Ципрас.

До две години ще е готова магистралата между София и Белград, обеща Борисов на президента Вучич и подчерта, че скоро от сръбската столица до Истанбул ще се пътува без един светофар.

„Благодарни сме на всички участници за подкрепата, която ни оказват по европейския ни път”, заяви Александър Вучич.

 

За диверсификация настоява и румънската страна, а основна стратегия на Букурещ за предстоящото европредседателство ще бъде развитието на транспорта по Дунав.

„Дунава да стане важен транспортен коридор между Запада и Изтока на Европа”, заяви премиерът на Румъния Виорика Дънчила.

 

Израелският премиер запази твърдата реторика срещу Иран, изтъквайки, че наскоро еврейските служби са помогнали за предотвратяване на атентати в Европа, организирани от Техеран.

„Едната атака беше планирана за Париж, а другата за Копенхаген. Те са били организирани от иранските тайни служби", заяви Бенямин Нетаняху.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3672 |02.11.2018 България, Гърция, Сърбия и Румъния ще искат домакинство на Мондиал 2030 . 0| 3691 |26.10.2018 6,8 по Рихтер удари Йонийско море край Гърция, усетено е в Петрич . 53| 7629 |10.10.2018 Борисов гневен: За три дни прочетох чудовищни неща за България, ще имам сериозен разговор в ЕНП . 0| 3714 |10.10.2018 Тировете, пътуващи за Северна България, ще минават през Искърското дефиле

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads