Реклама / Ads
2| 5097 |14.03.2017 НОВИНИ

България е шампион на ЕС по разходи за полицията

.
България е абсолютен шампион на ЕС по парите, които харчи за сектор ”Сигурност”. У нас почти 7% (6.8%) от всички бюджетни разходи отиват за опазване на обществения ред - т.е. за полицията, пожарната, затворите, съдилищата, и това е европейски рекорд, показват новите данни на Евростат.
 
За сравнение средният процент за ЕС е почти наполовина по-малък - 3.7%. Високият дял на разходите за "Обществен ред и сигурност" нямаше да боде толкова очите, ако гражданите и бизнесът бяха доволни от работата на службите. Но не са. Показателно е, че в България частният охранителен сектор е изключително силно развит. Вече дълги години серия правителства у нас търпят критики, че полицията и другите звена, отговорни за сигурността ни, неизменно са фаворити на бюджета, но не се реформират и парите потъват в тях като вода в пясък. Става дума за над 2.4 млрд. лева годишно, пише "Сега".

А в Германия, с която често се сравняваме, само 3.6% от бюджетните разходи са за издръжка на органите на реда. България изпъква и с относително високи разходи за отбрана - те са 3.4% от бюджета при средно 2.9% за ЕС. Тук обаче страната ни не е шампион, защото Гърция, Естония, Великобритания, Полша и Латвия отделят още по-високи проценти от хазната за военни цели.

 "Много интересно, българската държава харчи повече за отбрана, полиция и съдебна система, отколкото за образование. Само две други страни имат подобна политика - Гърция и Румъния, при всички останали европейски страни образованието е с приоритет", коментира икономистът Георги Ангелов. В данните на Евростат действително прави впечатление, че държавата ни е сравнително щедра към силовите ведомства, докато по дял на разходите за образование изпадаме под златната среда.

У нас само 9.8% от бюджета отива за просвета, докато повечето страни от ЕС отделят двуцифрени проценти за сектор "Образование". Разбира се, сравненията са трудни и числата не бива да се съпоставят механично, защото държавите - членки на ЕС, са различни и всяка има особености, които са особено видими при финансирането на здравните услуги или на учебните заведения. Румъния например харчи по-малък процент от парите на данъкоплатците за здравеопазване (11.8%) отколкото България (13.4%), но тамошните пациенти са по-доволни от получаваните грижи - вероятно защото средствата се харчат по-ефективно. Всички членки на Евросъюза отделят най-много средства за социална защита и България с бедно и застаряващо население не е изключение. Близо 1/3 от всички бюджетни разходи у нас са в тази графа. Но това се оказва малко на фона на държави като Германия, Дания, Унгария, които отделят над 40% за социална защита.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4734 |12.03.2017 Игнат Раденков: Цацаров залага на карта България . 6| 5925 |12.03.2017 Протестиращи "връщат" отец Паоло Кортези в България . 3| 3763 |11.03.2017 България и Румъния се срещат за общите условия за граничните пунктове . 7| 4158 |10.03.2017 Герджиков призна за напрежение между България и Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads