Реклама / Ads
10| 5065 |07.01.2011 НОВИНИ

България в Шенген след края на март

.
България и Румъния могат да стана част от Шенгенското пространство не по-рано от началото на месец април, тъй като последните доклади за оценка на контрол на границите са "негативни".
 

Това са заявили пред Франс прес европейски дипломати в Брюксел. Окончателното решението се очаква да бъде взето от Съвета на министрите на вътрешните работи на ЕС на 24 февруари.

"Присъединяване през март, това е отмряло. Никакво решение няма да бъде взето, тъй като докладът за оценка на контрола от страна на България на границата й с Турция е негативен. Не може да бъде приета Румъния без България", обяснил един от дипломатите, пожелал анонимност.

Унгарското председателство на ЕС може да реши да постави този въпрос в дневния ред на заседанието на министрите на вътрешните работи, но решението ще бъде негативно, смята друг дипломат.

Франция и Германия преценяват като "преждевременно" да се разреши влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство през март 2011 г.

Дузина правителства в ЕС споделят това мнение, подчертал дипломатът.

Отлагане на приемането в Шенгенското пространство не трябва да се преживява като санкция, коментира Франс прес, цитирана от БТА. Гърция бе отлагана трикратно по искане на Германия преди да бъде приета в крайна сметка и действителността показва, че Германия е имала основание да блокира (присъединяването й), тъй като Гърция все още има проблеми да гарантира сигурността на границата си с Турция, отбелязва друг дипломат в Брюксел.

Припомняме, че преди ден премиерът-председателят Бойко Борисов заяви в ефира на БиТиВи, че България ще работи упорито, за да се справи с всички проблеми, които поставят препятствие пред страната ни за влизане в Шенген. Той дори изрази надежда, че това е възможно да се случи още в края на септември.

В същото време в поредната си изява по повод отлагането на румънското членство в Шенген президентът Траян Бесеску заяви, че румънците няма да стоят "като червеи" пред големите сили в Европа. В интервю по националната им телевизия той обяви, че двайсет и двата милиона румънци имат право на уважение.

Румънският президент демонстрира и разочарование от факта, че не е бил предупреден от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози за намерението на министрите на вътрешните работи на двете страни да подпишат общо писмо, с което искат отлагането на присъединяването на Румъния и България към Шенген, съобщават румънски медии, цитирани от БТА.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6286 |06.01.2011 БСП обмислят "вот на недоверия" заради Шенген . 9| 5435 |06.01.2011 Унгария: Влизате в Шенген и по-рано от октомври, зависи от вас . 2| 5146 |06.01.2011 Н. Младенов: Проблемите за Шенген ще се решават вътре . 29| 5356 |04.01.2011 Р. Петков: Контрабандата е причината да не ни искат в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads