Реклама / Ads
4| 4037 |13.10.2019 НОВИНИ

България ще бъде домакин на среща по процеса „Акаба“ през 2020 година

.
България да бъде домакин на среща по процеса „Акаба“ през 2020 година беше договорено по време на разговора на министър-председателя Бойко Борисов с краля на Хашемитско кралство Йордания Абдулла II бин ал-Хусейн.
 

Процесът „Акаба“ е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм чрез всеобхватен подход. До момента такива форуми са проведени в Йордания, Албания и Нидерландия.

 

„Високо оценяваме ролята на Йордания като „остров на стабилност“ в регионален план и нейната балансирана международна политика“, заяви още министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата. Българският премиер изтъкна достойните за най-високо признание отговорност и мъдрост, демонстрирани от йорданските власти при справянето със сериозните последици от кризите в региона. „Високо ценим Вашите последователни усилия за постигане на траен мир и стабилност в Близкия Изток, а Вашата специална роля на пазител на Светите места се ползва с огромно уважение в света“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

 

Двамата лидери дадоха висока оценка на сътрудничеството в областта на сигурността, противодействието на тероризма, екстремизма, радикализацията и нелегалната миграция. Изразено бе също желанието за разширяване на ползотворните отношения между България и Йордания в областта на отбраната.

 

По време на срещата бе подчертано, че през изминалата година бяха отбелязани 50 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни, което е добър повод да се даде нов импулс на сътрудничеството между България и Йордания в сферите от общ интерес. Акцент беше поставен и върху необходимостта от активизиране на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество, както и за установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни.

 

Министър-председателят на България и кралят на Йордания дадоха изключително висока оценка на общите действия в сферата на туризма и опазването на културното наследство. Техният потенциал ще бъде широко разгърнат с подписването на меморандум за разбирателство между правителството на България и правителството на Йордания, съгласиха се Бойко Борисов и Абдулла II бин ал-Хусейн.

 

 

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на премиера на Йордания Омар Раззаз беше подписан Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Хашемитското кралство Йордания за сътрудничество в областта на туризма.

 

Подписи под документа поставиха от българска страна министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на културата Боил Банов, а от страна на домакините - министърът на туризма и археологическото наследство на Хашемитско кралство Йордания Маджд Шуейке.

 

Меморандумът е пример за продължаващото сътрудничество в културния и туристическия обмен между двете държави. Документът отразява готовността на България и Йордания да засилят приятелските си отношения и да допринесат за икономическото развитие и растежа на туристическия си потенциал, както и за опазване на културното наследство. България и Йордания ще насърчават съвместното си сътрудничество в различни видове туризъм с най-голям потенциал. Те ще работят активно за популяризиране ролята на културното наследство сред подрастващите.

 

Сред основните видове туризъм, споменати като акцент в документа, са културният, фестивалният, селският, кулинарният и др. Предвижда се и партньорство в опазване на културното наследство с „Петра Нешънъл Тръст“.

 

Двете страни ще обменят информация за организиране и участие в международни събития, популяризиращи съответните туристически продукти, както и в мащабни културни мероприятия. Предвижда се засилване на контактите за развитието на туристическата инфраструктура и в обмена на добри практики, които могат да увеличат взаимния поток на туристи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4515 |12.10.2019 Борисов: България няма да строи нови бежански лагери . 7| 4210 |11.10.2019 Столтенберг категоричен: Турция няма да бъде изключена от НАТО . 3| 4338 |11.10.2019 СДВР предприема извънредни мерки за охрана на мача България - Англия . 4| 4211 |11.10.2019 Румен Радев: България и Гърция ще изработят план за защита на зелените граници на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads