Реклама / Ads
9| 5317 |13.09.2013 НОВИНИ

България ще реагира на всеки опит за изопачаване на историята й

.
Петър Стоянович
Това обеща министърът на културата Петър Стоянович след скандала с изложбата в Белград и обявяването на Гоце Делчев за "македонски национален герой" от страна на Скопие, както и заради други фалшификации на историческата истина.
 

Ще продължим да работим с отвореност към нашите съседи, но ще реагираме на всеки опит за изопачаване на българската история, публично обеща министърът на културата Петър Стоянович по повод скандалните фалшифицирани надписи под експонати на изложбата „Имагинерни Балкани, идентичност и спомени в 19 век” в Белград.
Той счита, че проблемът е решен и след острата реакция на българската страна в лицето на Министерството на културата и Националния исторически музей, ЮНЕСКО е излязло с ясна препоръка до своите териториални звена: В изложбата, оттук насетне, надписите под снимките да бъдат редактирани, а каталогът, тъй като е с грешно написани указания, да бъде спрян от продажба и разпространение.

От вчера имаме изложба, която удовлетворява напълно българския национален интерес, и българската история. Ще продължим да работим с отвореност към нашите съседи, но няма как да допуснем и ще реагираме така, и занапред на всеки опит за изопачаване на българската история, категоричен беше Стоянович. 

Той напомни, че българският представител е напуснал изложбата преди няколко дни в Белград. След това благополучно разрешаване на нещата, благодарение на нашия протест, изложбата вече продължава своя път в столиците на Югоизточна Европа и най-вероятно скоро ще дойде и в София, каза той. 

Министерството на културата няма право да поиска обяснение от македонска страна,не е такъв пътят, но имам яснота от реакцията на ЮНЕСКО, което за мен е достатъчно. Мисля, че международната асоциация реагира много бързо и адекватно. Няма нужда да правим по-голям проблем от това, което е. Но самият проблем като такъв, трябваше да бъде оборен и се реши, счита Стоянович.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5213 |13.09.2013 Шопов: България е магарето, а ЕС държи моркова . 19| 5688 |12.09.2013 Цацаров: В България ще искаме да съдим атентаторите от Сарафово . 11| 6115 |10.09.2013 Отпускат на България средства за бежанците . 9| 5151 |10.09.2013 България ще кандидатства за летния Давос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads