Реклама / Ads
0| 4792 |23.04.2013 НОВИНИ

България ще забрани опасни за пчелите пестициди

.
България ще вземе мерки категорично в подкрепа на пчеларството и ще подкрепи при гласуването на 29 април в Европейската комисия по земеделие забраната на неоникотиноидни пестициди.
 

Това каза премиерът Марин Райков, който се срещна с протестиращите в столицата пчелни производители. Райков заяви, че днес официално е подписал позицията на България и тя ще бъде защитавана докрай от министъра на земеделието Иван Станков.

"Както в личен план, така и като ръководител на това правителство подкрепям вашата позиция и смятам, че задължително трябва да бъдат забранени тези пестициди. Ако ние днес не обърнем внимание на този проблем с пчелите, утре няма да има какво да ядем", заяви премиерът, цитиран от БГНЕС.

На площад "Независимост" днес се събраха над сто пчелари от Варна, Царево, Разград, Пловдив и други населени места от страната. Според протестиращите пчелари за последната година 30% от българските пчели са измрели заради употребата на неоникотиноидни пестициди. Ако продължим с тези темпове, до две години в страната няма да има пчели, казаха те.

Пчеларите издигнаха многобройни плакати с надписи: "Да спасим пчелите, да запазим живота", "Пчелите загиват, а химическите консерви просперират". Много от тях носеха малки листове с лика на баба Ванга и нейното пророчество: "Ще дойде време пчелите да изчезнат". Въпреки че много от пчеларите гласно недоволстваха от липсата на държавни субсидии и неотговорната държавна политика спрямо пчелните продукти, основният акцент падна върху огромното влияние на пчелите за запазването на природата.

Искането на протестиращите е при прегласуване в Европейския парламент на мораториум върху пръскането с опасни пестициди, България да гласува "За", тъй като поради гласуването "въздържал се" на нашия представител на 15 март, този закон не е бил приет.

Ако забраната не бъде приета, да бъде наложен национален мораториум още с встъпването в длъжност на следващото правителство, настояват пчеларите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 6119 |22.04.2013 Коалиция за България брани свой кандидат в Ловеч от МВР . 0| 5944 |19.04.2013 "България си ти!" и БХБ дариха храна на нуждаещи се . 2| 5669 |18.04.2013 Орязаха Петрич и Сандански от картата на България . 35| 5039 |18.04.2013 Кунева пред чужденци: Страх ме е за икономиката на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads