Реклама / Ads
12| 5362 |18.06.2013 НОВИНИ

България сме ние, всички български граждани

.
Национално движение „България си ти!“ е съпричастно към масовите протести на българските граждани срещу правителството на Пламен Орешарски, повод за които стана неуместното назначаване на народния представител от ДПС Делян Пеевски за директор на ДАНС.
 

В Декларация на НД „България си ти!“ се казва още:

 

Гневът на гражданите, който изригна на 14 юни в цялата страна  показа решителността и непримиримостта на хората с фалша и лицемерието в политиката и управлението на страната. И отново постави в дневния ред на българското общество проблемите, за които многократно НД „България си ти!“ бие тревога. А те освен към дестабилизация на страната водят и до сериозни заплахи за националната сигурност. Тези проблеми са:

–        Липсата на енергийна независимост и опитите да бъде рестартиран проекта за строеж на АЕЦ “Белене“;

–        Необосновани промени на законодателството в сферата на националната сигурност и последвалото светкавично назначаване на директор на ДАНС;

–        Колапс в пенсионното осигуряване, образованието, здравеопазването и социалните грижи;

–        Поддържането на неприемливо високи нива на безработица и бедност, съчетани с ниски доходи на трудово заетите;

–        Неефективна и лошо работеща правораздавателна система и полиция;

–        Повсеместна корупция.

В три поредни декларации отразяващи актуалната ситуация в страната, НД “България си ти!” анализира случващото се от началото на месец февруари 2013 г. и предложи конкретни мерки за излизане от политическата криза.

Предложихме четири точки за справяне с „безпилотното положение“ на държавата, като две от тях са особено актуални днес. Според тях избраното 42-ро Народно събрание трябваше веднага да предприеме законодателни инициативи, които не изискват промени в Конституцията и отразяват исканията на хората, а именно:

–        Да преразгледа всички лицензионни, разрешителни и регулационни режими, касаещи ключови сектори от икономиката и обществения живот.

–        Да ревизира всички приватизационни сделки, обществени поръчки и европроекти до този момент.

–        Да промени изборния кодекс по начин, който да гарантира по-високо участие в изборния процес на всички български граждани, включително:  мажоритарна избирателна система – без възможност за прехвърляне на гласове, приемане на задължителен минимален праг на изборната активност или въвеждане на задължително гласуване задължително за всички имащи избирателни права граждани; въвеждане на електронно гласуване. 

 

НД „България си ти!“ предложи  42-рото Народно събрание да организира национална кръгла маса, на която да бъдат поканени всички граждански, неправителствени и браншови организации, както и синдикатите. На този форум, всички участващи да дадат своите предложения и визии за проект за нова Конституция на Република България. След това 42-рото Народно събрание да гласува свикването на Велико народно събрание, което да приеме нова Конституция.

 Отлагането и отклонението от тези, срещащи общо съгласие и одобрение,  стъпки доведе до това, за което предупреждавахме още в началото на годината – нова  ескалация на напрежението и отдалечаване във  времето на желаните от всички промени!

НД “България си ти!” застава зад справедливите искания за пълно и подробно разследване на всички причини за сегашната ситуация в държавата и за търсене на отговорност за виновниците за това състояние. Призоваваме да се сложи край на процесите на конфронтация и разделение между гражданите, за да бъде поставено началото на спокоен и разумен диалог. Нека всички, които участваме убедено и съзнателно в протестите да  демонстрираме своята нетърпимост към провокации от всякакво естество, имащи за цел да политизират и/или окървавят протестите.

Същевременно като преценяваме цялата сложност на ситуацията ние сме резервирани към идеята за незабавни нови парламентарни избори. Те няма да решат проблемите, а ще задълбочат кризата. Необходим е граждански натиск и политическа воля за промени в изборното законодателство и предварително съгласие в обществото за провеждане на избори за Велико народно събрание. В момента ситуацията в страната е изключително сложна и не предполага лесни решения. Същевременно идеята за нови избори има смисъл само, ако гарантира промяна на статуквото, а затова са необходими законодателни промени и не само в изборното законодателство. Навлизането в перманентна политическа криза ще се отрази негативно на възможностите за изпълнение на основните искания на протестиращите – решаването на неотложни социални и икономически проблеми. Остава и рискът за проблематизиране на единствения реален източник за финансиране на инвестиционни проекти в България – европейските фондове.

Основна задача на партиите и организациите, които днес се самоопределят като опозиция на настоящето управление е да изградят своето единство, да приемат обща политическа платформа и да се структурират като опозиция, за да могат едва тогава да предложат алтернатива на сегашното управление. Затова и като представители на гражданското общество ние преценяваме, че все още то няма ясни ориентири за един нов и по-ефективен за страната избор. Опасността отново да се възпроизведе статуквото е реална.

НД „България си ти!“ осъществи мониторинг на изборите за 42-ро Народно събрание. Чрез 936 наблюдатели ние наблюдавахме и контролирахме изборния процес. Един от изводите, който направихме веднага след изборите бе изразен от нашия председател г-н Димитър Куцаров, според когото едва 15 % от българите имат политическо представителство в парламента. Министър-председателят Пламен Орешарски и неговото правителство станаха заложници на политическите комбинации и интереси на три от партиите загубили изборите – БСП, ДПС и Атака. Това е крайно рискова и граждански неприемлива позиция. Затова и гражданските протести трябва да продължат до момента, в който загубилите изборите партии осъзнаят своята отговорност и сами предприемат стъпки за промени на изборното законодателство, както и за свикване на Велико народно събрание. Политиците и народните представители от победилата на изборите партия ГЕРБ имат отговорността да са решителна и твърда опозиция.

Реализирахме първата победа – свалихме оръжието и щитовете на полицаите. Не позволихме Делян Пеевски да стане директор на ДАНС. Изправихме се срещу областните управители на ДПС. Това са факти, нека да останем в готовност да реагираме на всяко решение на управляващите, което е против българския народ. Да научим управляващите на ред и демокрация.
 

НД „България си ти!“ се обръща към всички политически сили и граждански организации, към всички български граждани, с призив да осъзнаем общата ни отговорност за настоящето и бъдещето на страната и в действията, които ще предприемем да се ръководим само и единствено от интересите на българския народ. Защото България, това сме ние, всички български граждани. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 7760 |14.06.2013 Британският посланик: Всички очи са насочени в новото правителство . 3| 5758 |14.06.2013 Световноизвестният проф. Гуткнехт: Дъщеря ми учи в България . 29| 7295 |14.06.2013 Петър Стоянов: Бъдещето на България не е битка между Борисов и Станишев . 21| 5354 |13.06.2013 Всеки девети в България стяга куфарите, за да емигрира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads