Реклама / Ads
7| 4824 |19.10.2011 НОВИНИ

България снабдявала Кадафи с оръжие

.
контрол върху износа на оръжие съществува повече на хартия Източник: Булфото
Оръжието за Либия било за 1850 594 евро, амунициите - за 3 730 000 евро.
 

Ролята на България в доставянето на оръжие и боеприпаси преди тазгодишните бунтове за репресивните правителства в Близкия изток и Северна Африка е отбелязана в доклад на „Амнести интернешънъл“, озаглавен „Доставки на оръжия в Близкия изток и Северна Африка: поуки за ефективно споразумение за търговия с оръжие“ и разглежда оръжейни доставки за Бахрейн, Египет, Либия, Сирия и Йемен от 2005 г.

САЩ и Русия са доставяли големи количества оръжие, а това може да се използва за сериозно потъпкване на човешките права, се посочва от организацията. Документът отбелязва, че правителствата до скоро са доставяли оръжия, боеприпаси, военно и полицейско оборудване с цел убиване, раняване и задържане на хиляди мирни протестиращи в страни като Тунис и Египет, въпреки че са претендирали със солидарността си към тях. В Сирия и Йемен силите за сигурност продължават да използват тези средства.

По този начин изпъква пълният провал на уж съществуващия контрол върху износа на оръжие и се откроява необходимостта от ефективен глобален договор за търговия с оръжие. Това каза Хелън Хюз, главен изследовател на търговията с оръжие в „Амнести“. Страните, посочени в доклада като основни доставчици, са Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Италия, Франция, Чехия, Русия и САЩ.

Военна помощ са оказали най-малко 11 държави. В това число влизат България, Чехия, Германия, Италия, Русия, Турция, Украйна, Великобритания и САЩ. Тази година в Йемен са убити към 200 протестиращи, посочва „Амнести“.
Около 10% от целия износ на оръжие на Русия отива в Сирия. Макар да е трудно да се получат данни за Сирия, известно е, че Русия е нейният най-голям поддръжник.

Според доклада Индия е разрешила доставката на бронирани автомобили за Сирия, а между 2005 и 2009 г. Франция е продавала боеприпаси. В него са посочени 10 страни, чиито правителства са разрешили доставките на оръжие, боеприпаси и свързано оборудване на Либия при управлението на Кадафи от 2005 г. Сред тях са Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Испания, Франция и Русия.

Поне 20 са държавите, продавали и доставяли малки оръжия, муниции, сълзотворен газ и вещества за контрол на бунтовете, както и друго оборудване на Египет. Някои от мунициите, открити в Либия, са български, италиански и китайски.
Най-големият износител на оръжие на обща стойност 1,3 милиарда долара годишно е САЩ. Сред другите износители са Австрия, Белгия, България, Италия и Швейцария, посочва ДПА, като цитира доклада „на Амнести“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8209 |19.10.2011 Хр. Грозев вече е втори управител на "Медийна група България-Холдинг " ООД . 2| 5673 |19.10.2011 Обвиниха България в търговия с оръжие за Близкия Изток . 6| 10892 |18.10.2011 Бедствено положение в Източна България . 11| 5102 |17.10.2011 Ерю Хейнялуома подкрепя България за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads