Реклама / Ads
5| 4950 |28.06.2011 НОВИНИ

България солидарна с Преходния съвет в Бенгази

.
Николай Младенов
България се присъедини към страните, които признават Преходния национален съвет в Бенгази като легитимен представител на либийския народ. Това се посочва в съвместно изявление на външните министри на България и Хърватия, съобщиха от МВнР.
 

“Нашата подкрепа произлиза от разбирането, че ПНС е способен да ръководи процеса на изграждане на демократична и единна Либия, основаваща се на върховенство на закона и придържаща се към най-високите международни стандарти за защита на човешките права”, посочват в него двамата външни министри.


„Повече от три месеца либийският народ защитава правото си на свобода. Неговите легитимни искания бяха посрещнати с насилствени атаки от страна на силите на Муамар Кадафи. Нападайки жестоко собствения си народ, полковник Кадафи загуби окончателно своята легитимност”, заявяват Николай Младенов и Самуел Збогар.

“Ерата на Кадафи приключи и той трябва да се оттегли незабавно. Обвинените в престъпления срещу човечеството ще бъдат подведени под отговорност пред криминален съд. Настъпва времето за истински политически процес на национално помирение и преход. Либийският народ, който се стреми към свобода и демокрация, демонстрира своята воля да бъде представляван от единен и приобщаващ национален съвет”, казват още Младенов и Збогар.

Те приветстват „Пътя към демократична Либия“, представен от Съвета, и подкрепят неговата визия за нова Либия. Двамата изразяват готовността си да му помогнат в развитието на неговия капацитет да поеме своите отговорности и да съблюдава върховенството на закона. “Уверени сме, че Съветът ще продължи своята работа за подобряване на регионалната стабилност в тясно сътрудничество с международната общност, представлявана от Контактната група за Либия”, заявяват в заключение те.

Преходния национален съвет в Бенгази получава подкрепата на редица страни, включително Франция, Германия, Италия, Катар, Великобритания, Гамбия, Малта, Йордания, Сенегал, Испания, Австралия, САЩ и ОАЕ. За разлика от България, те го приемат за “единствен легитимен представител” на Либия пред света.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6125 |27.06.2011 Холандия оспори готовността на България за "Шенген" . 30| 5159 |24.06.2011 Бойко Борисов: Пред България няма пречки за Шенген . 57| 7723 |21.06.2011 В тъмна доба изчезна артинсталацията на паметника на Съветската армия . 104| 10224 |20.06.2011 В Русия - вой за "осквернения" Паметник на Съветската армия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads