Реклама / Ads
0| 5081 |02.03.2007 НОВИНИ

България стана производител на наркотици и ключово място за пране на пари

.
В Националната стратегия за разпространението на наркотиците на Държавния департамент на САЩ се казва, че България е един от основните транзитни коридори за трафик на наркотици към Западна Европа.
 

От транзитна страна през 2006 г. България продължава да се превръща в производител на наркотици, подчертават в годишния доклад за 2006 г. за разпространението на наркотиците на американския Държавен департамент (International Narcotics Control Strategy Report) . Според неправителствени организации и официални източници, България все повече става център за производство на синтетични наркотици, които изместват хероина като най-използвания наркотик в България. Амфетамините се произвеждат в България за вътрешния пазар и за износ за Турция и Близкия изток. Единственият наркотик, който се отглежда в България е канабисът, се казва още в доклада. Независимо че разпространението на отглеждането не е ясно, има драстичен скок на конфискациите на марихуана. Експертите отдават това на намиращата се на разположение некултивирана земя и подходящия климат в България. Канабисът не е обект на трафик извън границите на България. Наблюдава се постоянен ръст на производството на синтетични стимуланти като каптагона.
Българското правителство подчерта ангажимента си да се бори с тежките престъпления, включително трафика на наркотици. Независимо от реализирания напредък, през 2006 г. нямаше осъдителни присъди на важни лица, замесени в трафик на наркотици или други сериозни престъпления, включително организирана престъпност, корупция и пране на пари. Сред проблемите, пречещи на усилията за борба с наркотиците са лошото сътрудничество между органите, липсата на финансиране, адекватно оборудване за търсенето на наркотици, широкоразпространената корупция и често неефективната съдебна система.

Освен това в доклада се отбелязва, че България не е нито основен финансов център на Балканите, нито офшорна зона. Нейното географско положение, по-добре развитата банкова система в сравнение с другите страни от региона и слабият й регулаторен контрол са причина за превръщането й в ключово място за пране на пари. Представители на организираната престъпност извършват дейността си съвсем открито в България. В последните няколко години се забелязват даже опити за физическо насилие срещу обществени фигури и дори журналисти, които разкриват част от дейността на групировките в страната. В доклада на Държавния департамент контрабандата се определя като един от основните проблеми в България, която се поддържа от връзките с финансовата система. Въпреки това няма данни финансовите институции в България да извършват транзакции от финансови потоци, придобити от трафика на наркотици.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5467 |23.05.2007 Известни са вече 18-те представители на България в Европейския парламент . 0| 6033 |09.05.2007 Собственикът на „Фронтиер” ще бъде обвинен за пране на пари, още двама бизнесмени замесени в скандал . 0| 6155 |09.05.2007 Хайнц Брам: Ако този скандал бъде заметен под килима, след половин година България ще бъде разтърсен . 0| 5274 |10.05.2007 Обвиниха задочно шефа на „Фронтиер” за пране на пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads