Реклама / Ads
20| 5508 |23.02.2011 НОВИНИ

България стопля отношенията с Македония

.
Днес в София ще се проведат политически консултации между министерствата на външните работи на България и Македония, съобщават македонските медии.
 

По информация на македонското МВнР днес се очаква да бъдат разгледани възможностите и инициативите за по-нататъшно развитие на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес. На сайта на българското МВнР не е публикувана информация за подобни консултации.

България ще трябва да отговори на македонските забележки за предложението за подписване на договор за добросъседство, коментира днес скопската телевизия Канал 5. Телевизията коментира, че посещението на заместник-министърът на външните работи Зоран Петров става една година след като Скопие отговори на предложението на България за подписване на договор за добросъседство.

„Това, което е проблем за Македония, е, че в договора България поставя условия по отношение не евроинтеграцията. Ако Македония не се съгласи с тези искания, България ще се отнася като Гърция и ще може да блокира членството на Македония в ЕС”, коментира още Канал 5.

“Междувременно необходимостта от подобряване на отношенията между двете страни се увеличи след последните събития на преброяването в България. Македонските граждани ще плащат глоба, ако се впишат като македонци. Петров ще поиска отговор за това от своя колега”, изтъква телевизията.

За въпросния договор за добросъседство в България се разбра през март м.г., когато говорителката на Министерство на външните работи Весела Чернева съобщи, че правителството е изготвило такъв проект, който в момента се обсъжда от македонската страна. В подготвения от българска страна документ акцентът е поставен върху възможностите за активно сътрудничество преди всичко в областта на икономиката, инфраструктурата, енергийните проекти, борбата трансграничната престъпност, обясни Чернева. В него обаче има и текст, който цели конституиране на добросъседските отношения и прекратяване на езика на омразата.

По-късно се изясни, че документът е занесен още от бившия премиер Сергей Станишев при посещението му в Скопие през декември 2008 г. “Проектът за договор беше представен от българската страна на македонското правителство в края на 2008 г. След като българската страна е представила своя проект, трябва да има реакция от правителството на Република Македония”, обясни експремиерът при посещението на бившия македонски президент Бранко Цървенковски в София.

Македонската страна представи забележките си по договора за добросъседство с България при посещението на българския външен министър Николай Младенов в Скопие през май м.г. По думите на македонския му колега коментарите са за подобряване на текста за неговата равна тежест за двете страни, за да се стигне накрая до един общ, продуктивен, полезен документ за двете държави, отбеляза той.

„Текстът, който получихме от София, и този, който изпратихме, дават насока за създаване на взаимно приемлив текст. Ще бъдат посочени начините, мерките и параметрите – как държавите могат повече да си помагат, да работят в перспектива, да създават добър имидж за региона в Европейския съюз. Надяваме се крайният текст да бъде за пример”, каза Антонио Милошоски.

Българският външен министър посочи, че македонските предложения ще бъдат разгледани. „Затова сме дипломати, за да преговаряме, а не да си говорим с ултиматуми”, каза Младенов. Можете да разчитате на добронамереността на България, позволявам си да кажа – и на Македония – за да намерим най-точните решения, посочи той.

Според публикации в македонската преса обаче договорът е написан за нуждите на България, като в него има доста спорни за Скопие точките. „Лошият авторитет на България в европейската общност и най-вече незавършените реформи, финансовите скандали и неуспешната борба с корупцията не позволили на София да поставя условия на Скопие”, коментираха миналата година местните вестници.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4871 |23.02.2011 Баща, загубил сина си, осъди България в Страсбург . 1| 5423 |22.02.2011 Сняг! Жълт код в България! . 13| 5411 |20.02.2011 България без села след 50 години . 10| 5314 |20.02.2011 Ил. Йотова: България поема по пътеката на авторитарните режими

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads