Реклама / Ads
1| 6088 |09.09.2013 НОВИНИ

“България си ти!” гостува на XI Международен панаир на народните занаяти

.
Международното изложение се провежда в три дни – 6, 7 и 8 септември в Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" в Габрово. То се радва на голям интерес, като участват повече от 80 майстори, както от България, така и от страните Великобритания, Русия, Украйна, Румъния и др. НД „България си ти!“ е гост на събитието по покана на организаторите – музей „Етъра“ и на своя член – занаятчията Николай Ненов.
 

 

Начало на празника дадоха танцов ансамбъл „Габровче“, които зарадваха публиката с кръшни хора. Изненадата на деня бе гостът от Шотландия, който изпълни свои импровизации на цигулка, китара и традиционния английски барабан -  Аборан.

Очаква се събитието да бъде посетено от стотици граждани и гости на Габрово.  „Място като Етъра и празник като днешния, ми дават силната вяра, че вървим по правилните стъпки, че правим правилните действия, за да имаме нашето успешно бъдеще“, сподели кметът на гр. Габрово – г-жа Таня Христова. „Етъра е живата българска традиция, той не е обикновен, статичен музей, в който човек да влезе и види една „замръзнала, отминала епоха“. Тя е жива и това е гордостта на Етъра. Но ние се гордеем и с хората, че продължават старите, български, народни обичай“, допълни директорът на музея и организатор на събитието - д-р Ангел Гоев.

Занаятчиите от своя страна, също се старят да впечатлят посетителите с различни и нестандартни умения. Най-голям интерес предизвикват отраслите ювелирството, копаничарството, ковачеството и тъкане на ръчен стан. „В последно време виждам, че младите хора започват все повече да се интересуват от старите занаяти. Това е много хубаво, защото по този начин традицията се предава в бъдещето“, сподели впечателнията си един от участниците в събитието – Росица Станева.

Гостите имат възможност да наблюдават демонстрация на домашните занятия на балканджиите от миналото. Да опитат различни сладкарски изкушения, да видят традиционни български глинени съдове, гайди, гадулки и други музикални инструменти. Малчуганите пък имат възможност да вземат първите си уроци по грънчарство от утвърдени български майстори.

В панаирните дни се провежда и традиционната майсторска надпревара, в която тази година темата е дървостругарство. Четирима майстори дървостругари от Габрово и Троян ще премерят сила в тази майсторска надпревара.

От екипа на НД „България си ти!“ са радостни, че имат  възможност да присъстват на събитие, което доближава младите хора до старите български традиции. Това е и една от целите на Сдружението – да стимулира креативността у подрастващите и да поддържа живи възрожденския дух и българска култура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6677 |16.06.2013 Безброй мотористи „взривиха” Дупница на III Национален и международен мотосъбор в града . 26| 7070 |01.06.2013 А. Найденов към Л. Кулезич: Имате късмета да гостувам първо при вас! . 20| 6058 |19.03.2013 EVN ни заплаши с международен съд . 59| 6558 |29.12.2012 Международен конкурс за Паметника на съветската армия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads